Zilkale, çok uzaklardan yemyeşil ağaçların arasından sıyrılarak kendini belli eden, yanına yaklaştığınızda muazzam Fırtına Deresi’ne sahip manzaraya ev sahipliği yapan harika bir tarihi dinlenme noktası.

Zilkale, tarihi İpek Yolu üzerinde yer aldığı için eski dönemlerde konaklama ve haberleşmede önemli bir merkez konumundaymış. Her ne kadar ismi kale olsa da, daha çok bir gözetleme kulesi ve gelen misafirlerinin konaklayabileceği bir yapı olarak kullanılmış. Trabzon İmparatorluğu tarafından kullanılan kale, hala sapasağlam. Karadeniz dağları arasında ihtişamıyla göz dolduruyor.

İpek Yolu’nun güvenliğini sağlayan Zilkale, Osmanlı Devleti’nde de kullanılmış. O dönemlerde ismi Aşağı Kale anlamına gelen Kale-i Zir‘miş. Aşağı Kale olmasından anlaşılacağı üzere başka kaleler de varmış yol üzerinde. Kale-i Bala, Ciha Kalesi, Pazar Kız Kalesi ve Rize Kalesi civardaki kalelerin ismi, civar dediysem yakın değiller buraya tabii.

 

Denizden yüksekliği 700 metre olan kaleye çıktığınızda göreceğiniz manzara ise kalbinizin hoplamasına neden olabilir. Alabildiğine yeşillik ve orman manzarası. Ortada ise ince bir tül gibi akan Fırtına Deresi. Bu manzaraya karşı oturabilmeniz için ahşap banklar ve masalar bile düşünülmüş.

Kalenin üç ana bölümü var. Dış kale, orta kale ve iç kale. Buradan geçenler dış kaleden girer, orta kalede bulunan ve depo olarak kullanılan yerlere yüklerini bırakırmış. Vergi kaçakçılığını önlemek için Muhafız Odası denilen odalarda eşyaların kaydı tutulurmuş. bu eşyalar bir sonraki duraklarında tekrar sayılır ve eksik çıkarsa eşyaların satılmış olması anlamına gelirmiş. Bu durumda kişiden, satış yaptığı için vergi kesilirmiş.

Tarihi yapıdaki odalar arasında burada bulunan askerlerin ya da misafirlerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için bir ibadet odası ve en önemli özelliği olan 22 metre uzunluğunda bir kule yer alıyor. Kulenin iç aksamları ahşaptan yapıldığı için günümüze kadar gelememiş. Kale güzel bir kale, ama tadına varabilmek için biraz tenha olması gerekiyor. Zilkale, Rize Çamlıhemşin tur firmalarının uğrak noktaları arasında yer aldığı için buraya dönem dönem kalabalık insan grupları gelebiliyor. Kale de küçük olduğundan fotoğraf çekiminiz sekteye uğrayabilir bu durumda.

 

Kalenin yanıbaşında bu manzaraya karşı yemek yemek isterseniz diye Zilkale Kaledibi Cafe adında bir kafe restoran da hizmet veriyor. Araç trafiğinin sebebi buraya gelenlerden dolayı oluşuyor.

Zilkale giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

Zilkale’ye giriş ücreti 3TL ve Müzekart geçerli değil.

Rize Zilkale nerede ve nasıl gidilir?

 

Zilkale, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Çamlıhemşin’in merkezinde, Fırtına Deresi üzerinde yolu ikiye ayıran bir köprü vardır. Köprünün sol tarafı Ayder Yaylası‘na doğru çıkarken, sağ tarafı ise 12km sonra Zilkale’ye çıkıyor. Yolu asfalt değil, ama toprak da değil. Kaldırım taşlarından oluşan bir yol. Hızlı gidilemiyor, ama Çamlıhemşin’in yol keyfi ve manzaraları sayesinde hıza gerek yok zaten. Zilkale’ye kadar aracınızla gidebilir ve müsait bir yere parkedebilirsiniz. Ayder Yaylası Zilkale arası 30km, ancak yol virajlı olmasından dolayı 45dk sürüyor.

 

Zilkale’ye yazın gitmek daha mantıklı, çünkü kışın veya yağmurun bol olduğu dönemlerde sel ve toprak kayması gibi doğal afetler olabiliyor. Ekipler hemen müdahale etmeye çalışsa da yollar saatlerce kapalı kalabiliyor yayla yollarında. Zilkale yoluna girmişken yakınındaki araçla gidilebilen yerlere de gitmekte fayda var. 6km uzaklıktaki Palovit Şelalesi mutlaka görülmeli.