Hepimizin bildiği gibi şarap yıllandıkça tadı daha güzel olur ancak bunun neden olduğunu bilmeyiz. Aynı zamanda bu durumun her şarap için geçerli olup olmadığını da bilmeyiz.

 

 

Bu yazıda şarabın tadının neden yıllandıkça daha güzel olduğunu ve her şarap için bu durumun geçerli olup olmadığını açıklayacağız. Aslına bakılırsa şarapların çoğu satış aşamasına geldiğinde tüketilmelidir çünkü şarapların epey bir kısmı birkaç yıl içinde bozulabilir. Genellikle üzümün toplandığı yıl olan ürünün kalitesine göre tadını beğenirsiniz. Çok az sayıda şarap yıllandıkça daha iyi hale gelir. Bazı çok iyi şaraplar (kimi şampanyalar da) şişenin içinde yıllandıkça daha tatlanır ve bu ancak 1600'lü yıllarda hava geçirmez tıpaların icat edilmesi ile mümkün olmuştur. Bu icattan önce eski şarap kötü şarap sayılırdı.

 

 

Yıllanınca güzel olan şaraplara örnek vermek gerekirse, Bordeaux'un kırmızı şarabı yeniyken koyu ve dili burkan bir tada sahipken, on yıl kadar sonra tadı daha yumuşar ve rengi açılır. Şarap tazeyken dili burkan bir tadının olması ve rengindeki koyuluğun sebebi, üzümün kabuğunda, tohumunda ve dallarında bulunan taninler ile antihrocyanlardır. Yıllar geçtikçe şarabın tadının yumuşayıp renginin açılmasının sebebi ise bu maddelerin zamanla moleküller halinde birleşerek şişenin dibine tortu olarak inmesidir. Bu durum aynı zamanda şarabın tadına etki eden glikozu ve bazı asitleri serbest bırakır. Bu sırada tadı oluşturan bileşenler de değişir.