Ming Hanedanlığından, Qing hanedanlığının sonuna kadar kullanılmış olan Çin imparatorluk sarayı Yasak Şehir, Pekin’e gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden biridir.
Günümüzde Çinlilerin kullandığı adıyla Gugong, eski saray anlamına gelmektedir. Bu yapıları içeren müzeyede saray müzesi denilmektedir. Saray müzesine giriş için sanırım kişi başı 60 RMB ödedik. Yasak şehir 1406-1420 yılları arasında 720.000 m2 lik bir alana inşa edilmiş. 980 yapıdan oluşan Yasak şehir’de toplamda 8.707 oda bulunuyor. 1987 yılında Dünya kültür mirası listesine eklenmiş, UNESCO tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiştir.
Yasak şehirin güney kapısı Tianmen meydanına açılır, Tianmen meydanında Yasak şehire girişte Mao Ze Dong’un fotoğrafı bulunur. Sol tarafında “Yaşasın Çin Halk Cumhuriyeti”, sağ tarafında ise “Birlikte Yaşasın Dünya Halkları” yazıyor. Bu yazıların altından geçtikten sonraki yapının üzerinde kral sizi iki cariyesiyle birlikte temsilen karşılıyor.
Yasak şehir içindeki tüm binalar da güneye doğru bakıyor. Bunun nedeni kuzeyden gelen sert rüzgarlardan korunmak ve gün ışığından maksimum derecede faydalanmak. Sadece imparatorun gözden düşmüş cariyelerinin kaldıkları binalar kuzeye doğru bakmaktadır.
Yasak Şehirde bir binanın çatısında süsleme sanatında bizim nazar boncuğuna benzer süslemeler mevcuttu. Çinliler mi bizden esinlendi, biz mi Çinlilerden esinlendik diye düşündüm. Ama nazar boncuğu inancı islamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmaymış. Aşağıdaki fotoğrafa sizde bakıp kararınızı verin.
Yasak şehir çok büyük etrafı su dolu hendeklerle çevrili, tüm mimarisi birbirine benzeyen yapılardan oluşuyor. Çok bir espirisi yok, bir birinin aynısı 980 yapı ! Ama gittiğinizde gezilecek yerlerden, iyi seyahatler.