Dünyanın en farklı coğrafyalarından biri olan Japonya’nın başkenti Tokyo, canlı ve dinamik yapısıyla dünyanın en önemli şehirlerindendir. 35 milyonun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en kalabalık metropol kentidir. Tarihi kökenleri 12. yüzyıla dayanan Tokyo ‘Büyük Japon Restorasyonu’ sonucu İmparator tarafından ‘Doğu’nun Başkenti’ ilan edilmiş ve bugünkü ‘Tokyo’ ismini almıştır. 


Şehir yıllar içerisinde çok sayıda tarihi olaya kanıt olmuştur. Bu olaylar arasında 1923 büyük Tokyo depremi unutulmazlar arasındadır. Büyük bölümü yıkılan şehrin yeniden inşasına başlansa da 2. Dünya Savaşı’yla beraber Tokyo tekrardan yıkım ve yoksulluğa mahkum olmuştur. Ancak Japonlar için 2. Dünya Savaşı bir yenilgiden çok bir ders çıkarma olarak algılanmıştır. Savaşı kaybeden ve şehirleri atom bombalarıyla yok edilen Japonlar, savaş bitiminin ardından kendilerine tarihi bir hedef edinerek 1950’li yıllarla beraber ekonomik olarak büyüme sürecine girmişlerdir.

Teknoloji sektörünün önderi olabilmek için altyapı çalışmalarına imza attılar. Bu süreçle beraber Japonya her geçen gün büyüyerek dev bir ekonomi ve sanayi ülkesi haline geldi. Japon büyümesinde liderliği ise Tokyo çekti. Dünyaca ünlü Japon şirketlerin ekonomik merkezi olma özelliği taşıyan şehir kısa süre içerisinde dünyanın en büyük finansal merkezleri arasında yerini aldı. Tokyo Borsası, New York Borsası’nın ardından dünyanın en büyük ikinci büyük borsası unvanını aldı. Bu finansal sorumluluk Tokyo’nun nüfus açısından hızla büyümesine olanak sağladı ve dünyanın en kalabalık şehri olmasının yolunu açtı. Bugün ışıl ışıl caddeleri, devasa büyüklükteki binaları, telaşlı ve koşuşturmaca içerisindeki insanlarıyla Tokyo, dünyamızda görülmesi gereken şehirler listesindedir.

1964 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Tokyo, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları için aday şehirlerden biridir. 


Tokyo’da Yaşam:

Tokyo dünyanın en pahalı şehirleri arasında üst sıralardadır. Finansal ve ekonomik merkez olması sebebiyle birçok şey diğer Japon şehirlerine göre daha pahalıdır.

Tokyo çok kalabalık bir şehir olduğu için çok sayıda konaklama yeri ve seçeneklerine sahiptir. Lüks otellerde konaklayabileceğiniz gibi çok fazla insanın aynı anda konakladığı hosteller ya da misafirhaneler de bulabilirsiniz.  Bunun yanında Tokyo’da yemek fiyatları da tercihlerinize göre farklılık göstermektedir. Ancak şehrin güzel bölgelerindeki restoranlar cüzdanınızı biraz zorlayabilir. Tokyo’da özellikle ulaşım sektörü pahalılık gösterir. Şehirlerarası ulaşım fiyatları ortalama fiyatların üstündedir.

Güvenlik konusunda ise Tokyo diğer dünya metropollerine göre güvenli bir şehirdir. Çok fazla hırsızlık ya da gasp olayı görülmez. Ancak zaman zaman her metropolde yaşandığı gibi Tokyo’da da bu tarz olaylar görülebilir. Yine de Tokyo güvenlik konusunda çok büyük bir sorun yaşayan bir şehir değildir.

Tokyo’daki gece hayatı ise işlek ve canlıdır. Özellikle hafta sonları şehrin popüler merkezlerinde sabaha kadar açık eğlence mekanları bulunmaktadır. Ayrıca daha sakin ve yemek yiyebileceğiniz birçok mekan mevcuttur. Cafe ve restoranlarda sizleri güler yüzlü garsonlar bekleyebilir. Japonlar genel olarak güler yüzlü ve saygılı insanlardır. Aldıkları eğitim gereği ve Uzak Doğu Asya kültürünün getirisi ile karşısındaki insanlara kibar ve nazik davranırlar. Tüm Japonya’da olduğu gibi Tokyo’da da tokalaşma çok fazla görünen bir selamlaşma şekli değildir. Uzaktan kafanızı eğerek selamlaşma Tokyo’ya gitmeden önce öğrenecekleriniz arasında yer almaktadır.


Günümüzde Tokyo ekonomik bir merkezdir ve insanların çoğu büyük şirketlerde çalışmaktadır. Bu da insanların yolda aceleci ve hızlı davranmasına sebep olabilir. Yolda, sokakta, metroda koşuşturan, hızlı hareket eden ve yoğun insanları görmeniz sizi şaşırtmamalı. Tokyo dinamik ve canlı yapısıyla, eski ve yeni mimarisiyle, geçmişine bağlı gelenekleri ve geleceğe yön veren teknolojik yönleriyle yaşamın hızlı hareket ettiği renkli bir şehirdir.


Nüfus: 35.000.000 Kent Genel Nüfusu, 14.000.000 Merkez Şehir İçi Nüfusu 

Yüz Ölçümü: 218,708 km2   

Para Birimi: Japon Yeni (JPY) 

Resmi Dil: Japonca

Zaman Dilimi: Tokyo Japonya Standart Zamanı’nı (JST) kullanmaktadır. Tokyo Türkiye’den yaz ayları 6 saat, kış ayları 7 saat ileridedir.

Alan Kodu Uzantısı: jp.

İklim: Japonya’da iklim Türkiye’deki iklimle benzerlik gösterir. 4 mevsimin yaşandığı Tokyo’da ılıman bir iklim yapısı hakimdir. Çok sert kış ayları yaşanmaz, bazı aylar özellikle yağmur ve fırtına felaketleri yaşanma olasılığı yüksektir. Kuzey ve Güney Japonya arasında iklim farklılıkları bulunmaktadır. Kuzey bölgeleri kışları sert yaşamaktadır ancak bu durum Tokyo için geçerli değildir. Yaz ayları ise sıcak ve nemlidir. Tokyo için en ideal mevsim ise sonbahardır. Tokyo’ya gidecek olan misafirler, gidecekleri mevsimlere göre uygun kıyafet seçimi yapmalıdır.

Eğitim: Dünyanın eğitim alanında en gelişmiş ülkelerinden biri Japonya’dır. Ülkede okuma-yazma oranı %100’e yakındır. Japonlar eğitime önem veren bir toplumdur. Normal eğitimlerinin yanında yabancı dil eğitimi de önemli bir yere sahiptir. İngilizce okullarda zorunlu olarak öğretilir. Özellikle uluslararası şirketlerde çalışan Japonlar İngilizceyi çok iyi konuşan insanlardır. Bunun yanında Japonca eğitimi için Tokyo merkez noktadır. Hem dil eğitimi hem de kolay pratik şansı olduğu için Tokyo en gözde Japonca dil eğitim bölgesidir. Japonlar geleneksel Japon alfabesini kullanmaktadır. Ancak şehirde çoğu yerde Japoncanın ve Japon alfabesinin yanında İngilizce ve Latin Alfabesi de kullanılmaktadır. Tokyo dil ve eğitim merkezlerini içerisinde barındıran bir şehirdir. Şehirde çok sayıda eğitim merkezi bulunmaktadır. Kentin en önemli üniversiteleri arasında:


 Tokyo Teknoloji Enstitüsü

Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi

Keio Üniversitesi

Vaseda Üniversitesi

Tokyo Üniversitesi

Tokya Sanat Üniversitesi

Tokyo Teknoloji ve Tarım Üniversitesi

Yemek: Tokyo çok sayıda restoranı içerisinde barındıran bir kenttir. Şehre gelen ziyaretçiler Japon lezzetlerini tadabildikleri gibi dünya lezzetlerinden de mahrum kalmazlar. Japon mutfağı ise zengin ve özenli bir süreç gerektiren bir mutfaktır. Çok sayıda deniz ürünü barındıran bu mutfak özellikle sushi ile ön plana çıkmıştır. Tokyo’yu ziyaret edecek Türk gezginler yemek konusunda sıkıntılar yaşayabilir çünkü Türk mutfağı ile Japon mutfağı arasında çok derin farklar bulunmaktadır. 

Uzak Doğu mutfağıyla arası olmayanlar için ise çok sayıda fast-food ya da alternatif restoran bulunmaktadır. Ancak Tokyo’ya gittiğinizde tadına bakmanız tavsiye edilen Yakitori yani barbekü tavuk ağzınızda Japon mutfağına dair güzel bir tat bırakabilir. Ayrıca ziyaretçiler özel sushi restoranlarında onlarca çeşitte hazırlanmış sushilerin tadına bakabilirler. Çorba ve pirinçli yiyecekler Tokyo’daki restoranlarda karşınıza çok çıkacaklar listesinde. Yemeğin yanında çayda Tokyo’da önemli bir geleneksel seremonidir. Japonların kendilerine özgü çayları, yine kendilerine özgü çay bardakları ve çay sohbetleriyle sizlere eşsiz dakikalar yaşatabilirler.


Gezilmesi Gereken Yerler:

Ueno Park: Japonya bina ve tapınaklarının yanında bahçe ve çiçekleriyle ünlü bir ülkedir. Özellikle kiraz ağaçları Japonlar için önemli bir yere sahiptir. Şehrin birçok bölgesinde parklar ve eşsiz güzellikte çiçeklerle karşılaşabilirsiniz. Ueno Park’ta yıl içerisinde binlerce turistin kapısını aşındırdığı turistik bir ulusal parktır. Tokyo şehir merkezinde Ueno istasyonunun hemen yanındadır.

 Sensoji Tapınağı:

Budist inancına bağlı Japonların ibadet yerleri olan tapınaklar ince işçilikle yapılmış büyük yapılardır. Sensoji Tapınağı ise Tokyo’nun en büyük Budist tapınağıdır.

Meiji-Jingu Tapınağı:

Bu tapınak Tokyo şehrinde en çok ziyaretçiyi kendine çeken kentin en önemli yapılarındandır.

Tokyo Ulusal Müzesi:

Tokyo’ya giden misafirler eğer Asya ve Doğu kültürünü daha yakından tanımak isterlerse Tokyo Ulusal Müzesi bunun için önemli adres olacaktır. Japon İmparatorluğu’nun ve Uzak Doğu’nun eşsiz eserleri bu müzede sergilenmektedir.

Fuji Dağı Etekleri:

Şehrin incilerinden biri olan Fuji Dağı’nın eteklerinde Japonya’nın en kıymetli tapınakları yer alır. Şehirden yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Fuji Dağı etekleri sizlere tapınak görme fırsatı vermesinin yanında Fuji Dağı’nın harika manzarasını sizlere sunar. 

Ghibli Müzesi:

Dış mimarisiyle kendine özgü bir yapısını bulunan Ghipli Müzesi, içerisinde modern sanat eserlerini barındırır.

Tokyo Kulesi: Kırmızı-beyaz renklerle Tokyo’nun simge kulelerinden biri olan Tokyo Kulesi kenti ziyaret edeceklerin görmesi gereken yerlerden biridir.

Alışveriş: Tokyo alışveriş tüketiminin çok yoğun olduğu bir şehirdir. Özellikle teknolojinin merkezlerinden biri olan Tokyo’da teknolojik ürünlerin tüketimi fazladır. Shinjuku ve Akihabara teknolojik mağazaların toplandığı yerlerdir. Tokyo’dan sevdiklerinize küçük hediyeler almak isterseniz ise Nakamise Pazarı bu tür hediyeleri bulabileceğiniz bir çarşıdır. Eğer Japon modasını daha yakından tanımak isterseniz Harajuku ve Shibuya giyim mağazalarının çok yoğun bulunduğu bir bölgedir. Ayrıca şehrin daha birçok değişik bölgesinde açık pazarlar ve balık pazarları gibi daha birçok alışveriş noktası bulunmaktadır.

 Kültür: Japonlar geleneksel adetlerine ve örflerine bağlı bir toplumdur. Her ne kadar bugün Tokyo büyük gökdelenler ve modern şehir yapısına kavuşmuş olsa da insanlar eski kültürlere bağlılığını ve saygılarını korumaktadır. Tokyo’da Japon kültürünü tanımanız açısından ilk adım selamlaşmadır. Kültürleri gereği el temasına çok girmeyen Japonlar uzaktan selamlaşmayı tercih ederler. Bu selamlaşma eller vücuda yapışık bir şekilde kafa ve omuz bölgesinin biraz öne eğilmesinden oluşur. Japon ve Türk kültürü bazı konularda benzerlik göstermektedir. Japonlar da evlerine ayakkabıları ile girmezler. Ev ziyaretleri sırasında birbirlerine hediyeler götürürler ve ikram edilen yiyecekleri geri çevirmezler. Japonlar için alçak gönüllük çok önemlidir. Kibirli veya kaba davranışlar hoş görülmez.

Yemek sofrasında da Japonlar alçak gönüllülüklerini bırakmazlar. Yemek için kesilmiş hayvanlara şükranlarını sunarlar. Yemekler genellikle tüm aile ile birlikte yenir. Bu geleneklerin büyük bir bölümü kırsal bölgelerde daha etkin bir şekilde uygulansa da, şehir insanı geleneklerini günümüz modern yaşamına uyarlamıştır. Kimileri ise zamanla yok olmaktadır. Japon aile yapısında kadın evi çekip çeviren etkin bir roldedir. Son zamanlarda ise Japon kadınlar hem iş dünyasına atılmış hem de ailevi görevlerini yerine getirmeye devam etmişlerdir. 

Japonya dini olarak da farklılık gösteren bir ülkedir. Japon halkının büyük bir bölümü Budizm temellerinde oluşan Şintoizm inancına inanır. Şintoizm daha çok doğa, maneviyat ve iç inanış gibi manevi temellere dayalı bir inanç sistemidir. Yardımlaşma ve doğaya saygı kuralları bu dinde önemli bir yere sahiptir bu nedenle Japon toplumunun doğaya saygılı, yardımlaşmaya önem veren tutumları ve alçak gönüllülüklerini Şintoizm dini şekillendirmiştir. Bunun yanında toplumun %3’lük bölümü Hristiyandır.

Japonlar köklü bir geçmişe sahip oldukları için büyük bir kültürü de sahip bir toplumdur. Geleneksel el sanatları, dövüş sanatları, festivaller, yazı sanatları, kıyafetler vb. birçok kültürel mirasları vardır. Özellikle Tokyo’yu ziyaretinizde geleneksel Japon kıyafetlerinden satın alabilirsiniz. Uzak Doğu’nun bu eski uygarlığının en önemli özelliklerinden biri de geleneksel sporlarıdır. Japonlar dövüş sporlarında uzmanlaşmış bir millettir. Bunlar; karate, judo, kendo ve aikido’dur. Eski Japon sporlarının yanı sıra günümüze futbol, basketbol, voleybol vb. güncel spor dalları da kendini göstermektedir.

Japonlarının kültürlerinin bir diğer göstergesi de festivalleridir. Her yıl Tokyo’da büyük bir coşkuyla düzenlenen Sanja ve Sanno festivalleri Japonlar için büyük önem taşır.

El sanatlarından festivallere, tahta oymacılığından dövüş sporlarına kadar dikkat çeken Japon kültürü dünyada korunmuş ve hala yaşatılmaya çalışılan eski ve köklü bir mirastır.

Ulaşım: Tokyo şehir içi ulaşımı büyük ölçüde metro ile sağlanmaktadır. Tokyo metrosu çok gelişmiş ve çok yönlü hatlara sahiptir. Metronun daha rahat kullanımı için hatlar farklı renklerde belirtilmiştir. Ancak özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde çok yoğunluk oluşmaktadır. Yine de Tokyo’da yapacağınız ziyaret esnasında şehrin büyük bir bölümüne metroyu kullanarak seyahat edebilirsiniz. Metro biletlerini gişelerden ya da makinalardan alabilirsiniz. Tek yönlü biletler daha pahalı olacağı için günlük ya da haftalık biletleri tercih edebilirsiniz. Metronun yanında otobüs ve taksilerde kullanılmaktadır. Otobüs seferleri trafiğin çok yoğun olması sebebiyle çok sık kullanılmaz. Şehrin biraz dışında bir yerlerde oturuyor iseniz otobüs avantaj olabilir. Taksiler ise diğer bir seçenektir. Japon taksiciler araç içi temizliğe, kıyafetlerine ve davranışlarına dikkat eden sürücülerdir. Tokyo’dan başka bir şehre yapacağınız ziyaretlerde ise yine raylı sistem sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Devlet demiryolları ya da özel demiryollarının birçok seferi bulunmaktadır. Trenler yüksek hızlı ve konforludur. Ancak yüksek doluluk oranı nedeniyle önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.

Yurtdışından Tokyo’ya gidecek olanlar için uçak ve gemi seferleri bulunmaktadır. Ancak uçak daha güvenli ve konforlu olduğu için en çok tercih edilen seyahat türüdür. Tokyo bölgenin transit uçuş aktarma yollarından biridir. Tokyo şehrinde iki adet büyük havaalanı bulunmaktadır:

 Tokyo Haneda Havaalanı

Tokyo Narita Havaalanı

Vize: Türkiye Cumhuriyeti ve Japonya arasında vize uygulaması bulunmamaktadır. Türk vatandaşlarının 90 güne kadar yapacakları Japonya ziyaretlerde vize almasına gerek yoktur. 

Türkiye ile İletişim:

Japonya’dan Türkiye’yi aramak isteyen bir kişi öncelikle telefon numarasının başına ‘+90’ alan kodunu koymak zorundadır. Japonya alan kodu numarası ise ‘+81’dir.

Tokyo’ya gittiğiniz zaman Türkiye ile iletişime geçmek için telefonunuzu yurtdışı aramalara açmalısınız ya da bir adet Japon telefon kartı edinmelisiniz.