M‘Brain and Cognition’ dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; sosyal medyada düzenli olarak ağız sulandırıcı yemek fotoğraflarına bakmak açlığı ve kendini fazla şımartma cesaretini tetikliyor olabilir.
Bir başka araştırma ise görüntü, renk ve kokunun açlık durumunda salgılanan açlık hormunu seviyesini de yükselttiğini ortaya koyuyor. Göz açlığına neden olan bu durum aşermeyle sonuçlanıyor. Aşermenin açlık, duygular, alışkanlıklar gibi nedenleri var. Aşerme durumunun düzenli olarak tetiklenmesiyle mutluyken salgılanan dopamin hormonunun seviyesi daha da artıyor bunun sonucunda daha çok istek duyuyoruz.
Son zamanlarda obeziteye son vermek için televizyon kanallarında sıkça tüp mide ameliyatlarını görür olduk. Fakat obeziteyi engellemek için neler yapılmalı işte işin aslı bu üstüne düşülmesi gereken yer de tam bu nokta. Bunun için de yine çocukluğa inmemiz gerekecek yani demek istediğim en azından çocuklarımız için bu konuya daha özen göstermek zorundayız. Sizler de farkındasınız ki obeziteyi her konu alan televizyon programında bir tüp mide cerrahı var peki neden bir çocuk doktoru olmasın?
Bir de gizli reklamlar var ki işin en vahim yanı da burası benim için. Özellikle İnstagram kullanıcısı anneler (genellersek) çocuklarınızı düşünüyormuş gibi kendi çocuklarına yedirdiklerini, içirdiklerini markalarıyla vurgulayarak, etiketlere koyuyorlar. Fakat bu işin bir de arka bahçesi var. Sizler “Bu kişi bunu kullanıyorsa bu gerçekten çok faydalı bir üründür. Ben de çocuğuma almalıyım” diye düşünüyorsunuz. Dikkat edin bazı markalar birkaç ünlü isim ile ürünlerini bu şekilde empoze etmeye çalışmaktadır, belli ki firmalarla yüklü miktarda anlaşmalar yapılmış.. Ayrıca bu tarz reklamlarda vakıflarla anlaşmalar yapılıp ürünlerden bir kısmının ihtiyaçlı çocuklara vereceklerini söylenmektedir. Yani kısaca insanların özellikle anneleri yardım etme zaaflarından faydalanmaya çalışılır. Elbette bütün bu reklamlar yalan yanlış demek istemiyorum fakat sosyal medyanın bu kadar hoyratça bu kadar yalan dolanla ilerlediği dönemde bu tür hassas konular için daha dikkatli olmakta fayda var. Yeme içme tanıtımları dışında bir de zayıflama ilaçları, yöntemleri, cihazları hakkında yapılan tanıtımlar var ki yazıyı bu konuyla ilgili 2017’de yayınlanan bir haberle sonlandırıyorum he bir de haber sonunda obezite için naçizane önerilerim var :) sağlıkla kalın..
“Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, (TİTCK) internet ya da sosyal medya üzerinden "sağlık beyanıyla" yapılan ürün satışlarını önlemek için harekete geçerek, aralarında sanatçı, sunucu ve mankenlerin de yer aldığı 50 ünlüye mektup gönderdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)Başkanı Hakkı Gürsöz imzasıyla gönderilen mektuplarda, hastalıkları tedavi ettiği ya da zayıflattığı iddiasıyla yani sağlık beyanıyla satılan ürünlerin sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık problemlerine yol açabildiği hatırlatıldı.
Genellikle internet ya da sosyal medya üzerinden tanıtımı yapılan bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı ya da ruhsatlı olmadığı, pek çoğunun izinsiz olarak piyasaya sürüldüğünün tespit edildiği de vurgulandı.
''ROL MODEL KİŞİLERSİNİZ PAYLAŞIMLARINIZ KAMUOYU İÇİN ÖNEMLİ"
Ünlülere gönderilen mektupta, "Özellikle sağlık alanında farkındalık ve davranış değişikliği oluşturma sürecinde rol modellerin önemi yadsınamaz. Toplumun gözü önünde olan ve örnek alınan kişilerden birisiniz, bu nedenle paylaşımlarınız ve söylemleriniz kamuoyu için önemlidir." ifadelerine yer verildi.
Ünlülerden, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış söz konusu ürünlerin tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı şekilde yapılan tanıtımlarında yer almamaları ve isimlerinin kullanılmasına izin vermemeleri istendi.
TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, halkın bilinç düzeyinin artırılması amacıyla ünlülerden tam destek beklediklerini vurguladı.
İnsan merkezli bir yaklaşımla halk sağlığını tehdit eden konularda gerekli önlemleri almak için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Gürsöz, internet ve sosyal medyada yapılan bu tür ürün satışlarının önüne geçebilmek için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu denetim ekiplerinin özveriyle çalıştıklarının altını çizdi.
Mektupların, ilk etapta aralarında şarkıcıların, sunucuların ve mankenlerin de bulunduğu 50 ünlüye gönderildiğini ifade eden Gürsöz, listede, son dönemde sosyal medyada yaptıkları ürün reklamlarıyla dikkat çeken evlilik programı yarışmacılarının da yer aldığını kaydetti.”
AA
Naçizane Öneriler:
1. Sağlıklı beslenmeyi savunan, sağlıklı yiyecekler paylaşan sayfaları takip edin.
2. Sağlıklı tarifler edinin, kaydedin ve o tarifleri yapın.
3. Sağlıksız yeme krizlerini önlemek için sağlıklı alternatifleri elinizin altında bulundurun.
4. Gün içerisinde sizi yemek yemeye yönlendiren sosyal medya uygulamasında zaman geçirmek yerine sevdiğiniz müziklerden oluşturduğunuz listeyi dinleyerek güzl bir yürüyüş yapın emin olun ki çok iyi gelecek.
5. Hobileriniz olsun, insanlar sevdikleri işlerle uğraştıkları zaman mutlu olurlar ve artık mutluluğu yemek yemede (fazlasıyla) aramazlar.