Tüm Müslüman alemine bereket getireceğine inandığımız Ramazan ayı yaklaşıyor. Aileler imsak vakti uyanacak ve gün akşama vardığında eş dostla beraber bereketli iftar sofralarında oruçlar açılacak. Elbette bu bereketli iftar sofralarını kurmak için biraz masraf gerekiyor. Ramazan öncesi insanlar sofralarını donatmanın heyecanıyla maliyetli alışverişler yapıyor. Tabii ki bu alışverişler aile bütçesine zarar vermeyecek türden olmalıdır. Bu yazımızda sizlerle Ramazan alışverişinin yapılışında dikkat edilmesi gereken hususları paylaşacağız.

 

1. Toptan Almayın

Ramazan ayında özellikle yiyecek içecek fiyatlarının yükseldiği gözlenir. Kimileri bunun sebebini enflasyon veya stok yetersizliği olarak algılasa da asıl sebep talebin yüksek olmasıdır. Bu nedenle toptan alışverişten kaçının. Bazı fırsat düşkünleri arz talep dengesinden çıkar sağlamak isteyerek fiyat artırımına gidebilir. Bunun için birkaç günlük alışverişlerle Ramazan ayını geçirebilirsiniz.

 

2. Fiyatları Kontrol Edin

Ramazan gelmeden önce gıda fiyatlarını birkaç alışveriş noktasından öğrenin. Daha sonra Ramazan ayındaki etiket fiyatlarına bakın. Gereksiz yere zam yapılan gıdaları ve işletmeleri tercih etmeyin.

 

3. Açken Alışveriş Yapmayın

Karnınız açken alışverişe çıkmanız lüzumsuz harcama yapmanıza sebep olabilir. Çünkü aç bir bünye her şeyi tüketmek isteyecektir. Bu yönden alışveriş için en makul zaman iftardan sonradır.

 

4. Gerekeni Alın

Harcamalarınıza dikkat edin ve gereksiz şeyler almayın. Alışverişte önemli olan nereden aldığınızdan çok ne aldığınızdır. Bu ayda yapacağınız alışveriş cebiniz için olduğu kadar sağlığınız için de uygun olmalıdır.

 

5. Ucuzluk Tuzağına Düşmeyin

Ucuz gördüğünüz her şeyi almaya kalkışmayın. Çok ucuz gıdalar üretimi sağlıksız koşullarda yapılmış, merdiven altı diye tabir edilen mallar olabilir. İnsanların ucuz gıda ihtiyacından faydalanmak isteyenlerin tuzağına düşebilirsiniz.

 

6. Bal Fiyatına Dikkat Edin

Özellikle ramazan ayında sahurda ve iftarda yoğun olarak tüketilen ballara dikkat edilmelidir. Bu dönemlerde yoğunlaşan sahte bal reklamlarına karşı dikkatli olmalısınız. Reçel fiyatına gerçek bal olmaz. Piyasadaki tüm balların üstünde organik ifadesi yer almaktadır. Ancak balın sahte olmadığını anlamak için sadece bu organik yazısının olması yetmeyebiliyor. Geçen haftalarda yayınlamış olduğumuz "Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?" adlı içeriğimize mutlaka göz atın.