Erkeklerin daha stresli bir hayat yaşadığını ve yükün onda olduğunu söyleyen açıklamalar kabul edilebilir ancak ortada çok daha belirgin bir sebep var ki, o da kadınlarda bulunan östrojen hormonunun etkisi.

 

Östrojen Nedir?

Kadınlarda adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde de estrus döngüsünde önemli görevi olan bir grup steroid hormon olan östrojen, hem erkek hem de kadınlarda bulunur ancak kadınlarda seviyesi bilindiği üzere çok daha yüksektir.

Sadece erkeklerin toplumsal yaşamda yükünün belki de daha fazla olması kadınların neden daha uzun yaşadığını açıklayamaz çünkü birçok hayvan türünde de dişiler erkeklere göre daha uzun yaşar. Bu yüzden de yapılan deneyler sonucunda dikkatler östrojen hormonuna çevrilmiştir.

 

Yaşlanmanın ve ortalama ömrün bazı belirleyicileri vardır. Bunlardan en önemlisi ise vücutta biriken oksitleyici maddelerdir, bir diğer ifade ile oksijen radikalleri. Deney hayvanlarında yapılan araştırmalara göre bu maddeler dişiler daha az üretir. Aynı zamanda araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır ki bu zararlı maddeleri yok eden oksitlenme önleyici antioksidanları dişiler daha çok üretir. Dişi ve erkek arasındaki bu farklılık ise tam da östrojen ile alakalıdır.

Östrojen kanda az miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla güçlü bir antioksidan değildir. Yine de hücreleri uyardığında bazı kimyasal reaksiyonlar ile birlikte antioksidan enzimlerin miktarını arttırmaktadır ve dişilerin hücreleri de oksitleyici madde hasarından daha güçlü bir şekilde korunmuş olur. Erkekler bundan mahrum olduğu için ve erkeklik hormonu olan testosteron bu kadar etkili bir koruyuculuğa sahip olmadığı için erkekler kadınlara göre daha az yaşamaktadır.

 

Yapılan diğer çalışmalar bazı bitkisel kimyasalların da östrojene benzer koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir. Soya bunlardan biridir. Genistein adındaki ve soya kaynaklı olan bu östrojen benzeri madde deney hayvanlarının ömrünü uzatmıştır.