Isfahan, doğunun mistik atmosferini, sahip olduğu köklü tarihini, gelenekleri ve mimari yapılarıyla bugünde derinden hissettiren, modern dünyanın tahrip edemediği karakteristik dokusuyla doğunun gözbebeği şehirlerinden biridir. Tarihte İpek yolununda önemli duraklarından biri olan Isfahan, İran’ın 3. Büyük şehridir.

Isfahan şehri tarih boyunca hep önemli bir merkez olmuştur. Safevi hükümdarı, Şah Abbas’ın başkenti Kazvinden, Isfahana taşıması ile şehir mimarı açıdan göz alıcı bir güzelliğe ulaşmıştır. 1050 – 1772 yılları arasında altın çağını yaşayan Isfahan, Dünyanın en büyük ve en güzel şehirlerinden biri aynı zamanda sanat, kültür ve bilim de de dünyanın sayılı şehirlerinden biri olmuştur. Eşsiz mimari yapıların bulunduğu Isfahandaki bu yapılardan biride Nakş-ı Cihan meydanıdır, İslam devriminden sonra İmam meydanı olarakta adlandırılan meydan, Dünyanın en büyük meydanlarından biridir. Safevi hükümdarı Şah Abbas’ın emriyle 1598 de yapımına başlanmış ve 1629’da tamamlanmıştır. Meydanın mimarı Ali Ekber’dir. Meydan dikdörtgen şekilli 508 metre uzunluğunda, 160 metre genişliğinde ve 89.600 metrekare alana sahiptir. Kusursuz bir mimariye sahip olan meydanın çevresi iki katlı kemerli bir yapı ile çevrelenmiştir. Meydanın doğusunda eşsiz işlemelere sahip Şeyh Lütfullah Cam, güneyinde tepeden tırnağa muhteşem güzellikte tek tek tasarlanmış çinilerle kaplı İmam Camii (Şah Camii), batısında ise özgün iç tasarımıyla Ali Kapu Sarayı olmak üzere üç önemli yapıyla çevrilirdir.

Meydana girildikten sonra dışarıdan herhangi bir yapı görünmemektedir. Meydanın ortasındaki büyük havuz Şah Rıza Pehlevi tarafından yaptırılmıştır. Meydanla iç içe olmak üzere bir çok çarşıda bulunmaktadır. İçindeki ağaçları, yeşil alanları ve havuzlarıyla, Isfahanlılar için hem alışveriş hem yaşam alanı olmasının yanı sıra önemli bir buluşma noktası, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir.

1979’da içerisindeki yapılarla birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınan bölge, Doğunun ince zevkini yansıtan mimari yapıları, geleneksel el sanatlarının özgün örnekleriyle dolu çarşı ve dükkânlarıyla, ziyaretçilerine alışılmışın dışında bir atmosfer sunan sıra dışı bir seyahat rotası konumundadır.