Mükemmel diye bir şeyin mümkün olmadığını fark edince, gerçekten ilerlemeye başlıyor insan. Mükemmeliyetçiliğinizi biraz törpüleyip içinizdeki o sesi hafiften susturabilmenin yollarını konuşalım...

Çağımızın hastalığı: Her şey müthiş iyi olmalı!

Efendim, her şey hiçbir zaman aynı anda harika gitmiyor.

İnsan hayatında 'mükemmel' diye bir şey mümkünmüş gibi, tutup mükemmeliyetçilik denilen şu kayayı sırtladık.

Ne taşımak mümkün, ne yerine bırakabilmek...

Peki içimizdeki şu mükemmeliyetçi, despot benliğimizi biraz olsun susturabilmek mümkün mü? Biraz araştırınca birkaç yöntem çıkıyor ortaya.


 1. Doğruya değil öğrenmeye odaklanın

İnsanın 'insanlık faktörüne' ihtiyacı var. Her şeyi mükemmel yaparsanız o 'insanlık faktörü' denilen şeyden uzaklaşırsınız. 'Harika' olmayı ve harika yapmayı hayal etmek, gerçekçi olmayan beklentileri de ortaya çıkarır. Öte yandan, bireysel olarak yapabileceklerimizi grup olarak yapabileceklerimizden üstün tutuyoruz. Tek başınıza değil, birlikte ve öğrenerek yapmayı deneyin.

2. Net bir bitirme zamanı belirleyin

Her işin bir son tarihi olmalı ve o tarihe bağlı kalınmalı. Böylece, teslim tarihinden önce milyonlarca kez elinizdeki işi inceleyip elini yüzünü düzeltmeye çalışırken iyice bozmazsınız. X tarihte teslim etmeyi düşündüğünüz bir iş için X'ten bir gün önceyi hesaba katmayın.

3. Korkularınızla yüzleşin

Bir işin kötü olmasıyla ilgili korku duyuyorsanız, o korkunuzla yüzleşin. Bu korkuyu ne yabana atın, ne de saklamaya çalışın.

4. Ayaklarınızı yerde tutacak birini bulun

Hatalarınızı, yanlışlarınızı, iyi ve kötü yanlarınızı size söyleyecek ve ayaklarınızın yerde durmasını sağlayacak birini bulun. Bu kişi, sizin için gerçeklikten kopmamanın yolu olacak.

5. Mükemmeliyetçiliğinizi kabullenin

Onunla mücadele etmek yerine, mükemmeliyetçiliğinizi kabullenip onu sahiplenerek yolunuza devam edin. Onu ötekileştirmenin kimseye pek de bir yararı yok.


6. Elinizdekinin kıymetini bilin

Yaptığınız işin kıymetini bilin. Onu olduğundan daha kötü görmeye ya da göstermeye çalışmayın. Beynimiz zaten sürekli 'daha iyisinin mümkün olduğunu' bize söylemeye çalışır. Fakat o ana kadar harcadığınız emeği ve zamanı göz önünde bulundurarak yaptığınız işin kıymetini bilmelisiniz.

7. Küçük galibiyetlerin gücü

Kendinize küçük hedefler belirleyip onlara ulaşarak ilerleyin. Bu küçük hedefler gerçekçi olacak, siz onlara ulaştıkça daha çok çalışmaya teşvik olacaksınız ve böylece daha çok işi bitirebileceksiniz.


8. İleriye bakın

Başkalarının beklentileri ve sizi bekleyen diğer işler, yükünüzü artırır. Bu yüzden ânı yaşamaya çalışın. Her projeye kendi zamanını ayırın.

9. Sınırları iyi belirleyin

İşi ertelemenize neden olan şey her neyse, onunla ilişkinizi sınırlı tutun. Böylece işler zamanında yetişecek.