Modanın her alana dahil olduğu günümüzde, literatürü geliştirmek şart oldu. Mağazada alışveriş yaparken, arkadaşlarınızla sohbette veya önemli bir davette modaya dair konu açılınca ortaya atılan havalı kelimeler kulağınıza oldukça aşina gelirken, bir o kadar da yabancı kalabilir. Moda konusunda sizi bir adım öne taşıyacak bazı terimleri derledik.
AJUR: Delikli örgü veya motif içindeki boşlukların, kafes örgü ile doldurulduğu dikiş tekniğidir. Genellikle delikli kumaş tekniği romantik tasarımlarda, delikli örgü ise kazaklarda kullanılır.
ANVELOP: Etek, elbise veya bluz gibi parçalarda iki parçanın üst üste gelerek kapatılmasına denir. Kruvazeden farkı düğme ile iliklenmemesidir, parçalar dökümlü bir şekilde birbirini kapatır. Elbiselerde bu model çoğu zaman kuşak yardımı ile bağlanır.
APOLET: Tasarımların omuzlarına dikilen boncuk, zincir gibi çeşitli süslerden oluşan parçaya denir. Bazen işleme şeklinde de kumaşa direkt olarak dikilir.
APLİKE: Herhangi bir tekstil kumaşından figür kesilerek, başka bir kumaşa tutturulması tekniğine denir. Bu birleşim sonucu ortaya çıkan tasarım, aplikeli tişört veya aplikeli etek olarak nitelendirilir.
BROKAR: Sırma ve gümüş işlemeli, ipekli veya kadife kumaşa denir. Genellikle metal telli olan işlemeler, mekik dokuma sistemi ile yapılır. Ağır işçilik gerektiren bu parçalar jakar ile benzerlik gösterir. Ayırt edebileceğiniz nokta ise brokarın kabartmalı işlemeye sahip olmasıdır.
DRAPE: Kumaşın tasarımsal olarak katlanarak dikilmesidir. Kökenleri Hellenistik Yunan dönemine kadar dayanır. Drape, genellikle düz renkteki abiye elbiselerde kullanılır.
GÜPÜR: Kökeni Fransızca'ya dayanan kelime, halk arasında Fransız danteli olarak da geçer. İplikten veya ipekten olan, geniş ilmeklerden oluşan dekoratif bir dantel türüdür. Güpür aynı zamanda danteldeki motifleri bağlamaya yardımcı olan şeritlerde de kullanılır.
KRUVAZE: Genellikle ceket veya yeleklerde ön parçaların birbiri üzerine kapanarak iliklendiği modeldir. Aynı zamanda elbise ve gömlek gibi parçalarda da birbiri üstüne geçen modeller de bu şekilde adlandırılır.
KAPİTONE: İki kumaş arasına pamuk, elyaf ya da yün gibi yumuşak malzemelerin yerleştirilip dikilmesidir. Hemen hemen her kumaş türüyle yapılan bu model, genellikle baklava, üçgen ve kare şekillerde dikilir. Çanta ve çizme modellerinde de bu dikim tarzı oldukça fazla kullanılır.
GÜDERİ: Çoğunlukla geyik ya da keçi derisini andıran yumuşak ve mat deridir. Süet ve güderiyi birbirinden ayırt etmesi oldukça zordur. Güderi, süete göre daha mat ve parlak yapıdadır.
KLOŞ: Uçlarına doğru çan şeklinde açılan etek modelidir. Bele oturan ve büzgülerle bollaşan kloş etekler 60'lı yıllarda da oldukça popülerdi. Bu model, eteklerin yanı sıra elbiselerde de kullanılır.
JAKAR: Dokuma sırasında bezin içine büyük desenlerin işlendiği kumaştır. Brokardan farkı da bu noktadadır, kendinden desenli bir görünümü vardır. Genellikle perde ve döşeme için kullanılan bu kumaş, moda tasarımcılarının da podyumlara taşıdığı bir kumaş türüdür.
PEPLUM: Ceket, elbise veya bluzların bel kısmına monte edilen ek mini bir etek parçasıdır. Tam kalça üstüne denk gelecek şekilde tasarlanan bu parça, etek volanı gibi bir görünüm oluşturur. 40'lı yıllarda oldukça popüler olan peplum, günümüz tasarımcıları tarafından da tercih ediliyor.
PLİSE: Kumaşları yüksek ısıdaki silindirler veya kapılar arasından geçirerek belli bir desen ve şekil verme, kırma ve katlama işlemidir. Kelimenin kökeni Fransızca'dan gelir, dilimizde katlı anlamında kullanılır. Son dönemlerde etek ve elbiselerde sıkça kullanılır.
PENS: Bir tasarımı bedene oturtmak için kumaşı içe doğru kıvırarak atılan dikiştir. Genellikle gömleklerin bel kısmında ve pantolonların üst kısmında kullanılır. Bu küçük dikişler için pens atmak eylemi kullanılırken, bu parçalar pensli pantolon/gömlek olarak adlandırılır.
PİYEDEPUL: 80'li yıllardan günümüze kadar gelen genellikle siyah-beyaz renkte olan desendir. Kaz ayağı olarak da bilinen desen genellikle kışlık parçalarda kullanılmasıyla bilinse de tasarımcılar farklı tonlarda ve farklı kumaşlar üzerinde de kullanıyor.
MANŞET: Bir gömleğin kollarının ağızlarına geçirilen, genellikle çift katlı kumaş ya da dantel bölümüdür. Çoğu modelde düğmeyle, kol düğmesi ya da çıt çıt ile iliklenir.
TAFTA: İpekle, asetatla dokunmuş, sert ve hışırtılı bir kumaş türüdür. Hareketli bir kumaş yapısına sahip olan tafta, genellikle gece elbiselerinde ve gelinliklerde kullanılır.
TÜVİT: Yüzeyi çok renklilik taşıyan ipliklerle örgülenmiş dokunmuş yünlü kumaşa denir. Chanel ile bütünleşmiş bir kumaş türü olduğu için Chanel kumaşı olarak da geçer.
TRUVAKAR: Ceket veya bluzların kol boyunun dirsekte ya da dirseğin hemen altında bitmesine verilen modelin adıdır. Fransızca kökenli olan bu kelime Türkçe'de truvakar kol olarak da kullanılır.
VOLAN: Eteklerin ucuna ya da bluzların kol ucuna tasarımların bazı yerlerine eklenen verev kesilmiş kumaş parçasıdır. Bu parçanın eklendiği tasarımlara volanlı etek veya volanlı kazak olarak adlandırılır. Fırfıra göre daha az dalgalıdır. Fırfırda dalga sıklığı çok daha fazladır.