Mağaza dekorasyonu, raf sistemleriyle sezon ürünlerini öne çıkarmak konsepti dışında, satışları artırmak amaçlı özel tasarım detayları da içerirse işte o zaman mağaza sahiplerinin yüzlerini güldürecektir diyebiliriz. Mağazadaki misafirlerinizi daha iyi hissettirecek, satışa yönlendirecek ve tekrardan mağazanızı ziyaret etmelerini sağlayacak bu özel tasarım biçimleri uzun süredir iç mimarların ve pazarlama ekiplerinin üzerinde çalıştığı önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu detaydan yola çıkarak size faydalı olmasını dilediğimiz yazımızı derledik. Bu yazının içeriğinde, satış odaklı mağaza dekorasyonu nasıl olur, mağaza tasarımı satışları ne oranda etkiler, mağaza dekorasyonunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi soruların cevaplarını örnekler eşliğinde bulabileceksiniz.

İşte, ürün satışını etkileyen iyi bir mağaza dekorasyonu nasıl olmalıdır sorusunun 8 cevabı;



1) Misafirlerinizi En Gözde Ürünlerinizle Merhaba Diyebilirsiniz

Ürünü ortaya çıkaran mağaza dekorları, kapıdan içeri girer girmez kendini belli eden albenisi bol tasarımlardır. Müşteriyle olan ilk temasın etkili olabilmesi için girişteki dekorunuzu dikkatli seçmenizi öneririz. Vitrin dekorasyonu ve mağaza tabelası sonrasında ilk görülen dekor mağazanızdaki giriş dekoru olduğundan, ürünlerinizi bu standın ön kısımlarına koyarak fiyat skalasına uygun düzenleme yapmaya başlayabilirsiniz. Genel dekorasyona uyumlu bir sunumla yeni sezon veya indirimli olup olmadığını dikkate almaksızın, öne çıkarmak istediğiniz birbiriyle alakalı ürünleri giriş kapısının hemen önüne konumlandırmak, o ürünleri yeni sahiplerine hızlıca tanıtmak için idealdir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta bu standın yolu ikiye ayırabilecek nitelikte olması ve girişi engellememesidir.

2) Girişte Sağ Kısmın Önemi

Satış odaklı mağaza tasarımı uygulamasında giriş kapısının sağında kalan bölümü çok iyi değerlendirmelisiniz. İnsan doğasında sağ adımla yürümeye başlamak, sağ elle selamlaşmak, yürürken genel olarak sağına bakmak gibi sağ odaklı davranışlar çoğunluktadır. Bu bilgi kapsamında, aynı dergilerde yer alan reklam sayfalarının ağırlıkla sağ tarafta olması gibi, sizin de mağazanızın giriş kapısını baz alarak sağ bölümü ikinci görülecek alan olarak öne çıkartarak istediğiniz ürünlerle değerlendirmeniz ve dekore etmeniz yararınıza olacaktır.

3) İç Mekan Görseller ve Dekoratif Ürünler

Estetik için sadece cephedeki logonuz ve vitrin süslemesi yeterli olmayabilir. Mağazanızın satış sınıflandırmasına uygun malzemedeki dekoratif üretimde, görseller, çeşitli aynalar ve iç mekan logoları gibi ürünler hem estetiği arttırır hem de markanızı hatırlatan bir konsept yaratmanızı sağlar. İlham vermesi açısından Pinterest sayfamızdaki hoşumuza giden dünyaca ünlü mağaza dekorasyon paylaşımlarına bakabilirsiniz.

4) Işıklandırma

Işıklandırma en önemli konulardan biri, doğru ışığı bulmaktır. Bunun için birkaç numune ile uygulama yapmanız gerekebilir. Işıkları toptan satın almak, hem indirim kazanarak mali açıdan size yarar sağlar hem de gözü rahatsız eden aydınlatma farklılıklarından sizi kurtarır. Mağazalarda genellikle, vitrin ışıklandırması, hariç üç farklı aşamada ışıklandırma bulunur.

Bunlara ek olarak dekoratif aydınlatmalar yani ışıksal anlamda fayda sağlamayan görsellik katan aydınlatmalar vardır. Işıklandırma yaparken mağazanın sıcaklık ayarını göz önünde bulundurmanız da gerekmektedir. Size bu konuda verebileceğimiz en popüler ve en eski ipucu, aynalardan yardım alarak ışıklandırmayı dağıtmanızdır.

5) Yürüme Alanı Açmaya Özen Gösterin

Mağaza tasarımı incelik isteyen ve analiz gerektiren önemli bir iştir. Bu mimaride dikkat edilmesi gerek önemli detaylardan biri de müşteriye mağaza içinde rahat dolaşma alanı yaratmaktır. Bu yüzden raflar ve satış üniteleri kurulurken bu detay göz önünde bulundurulmalıdır. Mağazanın içinde sağa sola çarpmadan rahat bir şekilde dolaşmak ve ürünleri incelemek müşteriler adına mağazaya tekrar uğramayı sıklaştıran bir durumdur. Dar bir alanda yürümek ve bulunmak müşterilerinizin satın alma yapmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Müşterilerinize rahat bir dolaşma imkânı verin, mağazanızda sıkılmadan ürünleri incelesinler. Tabi ki,bu rahat yürümeyi sağlayacak detayları tasarımda uygularken dikkat etmeniz gereken en ince ayrıntı “müşterilerin yürüyüp geçmelerini engellemek” olmalıdır. Rahat rahat dolaşsınlar ama aralara serpeceğiniz hatta mümkünse yürüyüş alanlarının ortasına koyacağınız minik sepetler ya da stantlar ile istediğiniz ürünleri gözlerinin önüne koyun ki satışınız artsın.

6) Havalandırma ve Parfüm

Sağlıklı bir sergi ortamı oluşturmak amacıyla tozun ve CO2’nin, bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırılması şarttır. Havalandırma sisteminin gürültüsüz ve az enerji tüketen modellerden olduğuna emin olmalısınız. Mağazanızın uzun soluklu olduğunu düşünerek seçeceğiniz havalandırma sistemi ucuz olmasından ziyade, işinizi uzun vadede aksatmaması ve servisinin düzgün çalışıyor olması yararınıza olacaktır. Özellikle alışveriş merkezlerindeki ağır parfüm kokusunu düşünürsek, eğer sizin mağazanızda bir alışveriş merkezindeyse, mağazanız ne kadar temiz hava bulunduruyorsa o kadar fazla müşteri tutacaktır. Ama illaki bir parfüm olsun istiyorsanız çok hafif kokular tercih edebilirsiniz. Eğer cadde üzerinde bir mağazaya sahipseniz sattığınız ürünlerin kullanım alanlarının kokularına yakın parfümler tercih edebilirsiniz. Örneğin dağcılık ürünleri satıyorsanız yeşil bitki kokuları mağazanıza uygun olacaktır.

7) Mağazada Zaman Geçirmelerini Sağlayın

Mağaza dekorlarını genel olarak müşterilerin mağazada zaman geçirmelerine odaklı yapmak daha fazla ürün alınmasına yarar sağlar. Bunun en dekoratif yolu da uygun yerlere serpilen dinlenme koltukları, tabureler ya da çay kahve ikramının yapıldığı masalardır. Müşteriler rahat rahat dolaşıp, yorulunca da oturup dinleneceği mağazaları tercih etme eğilimindedir. Ayrıca bu dinlenme esnasında bir fincan kahve ya da bir bardak çay ikramı bulunarak mekâna aitlik hissi uyandırırsanız, müşterinin mağazayı tavsiye etmesini, güzel sözlerle anlatmasını sağlamış olursunuz. Büyük alışveriş merkezlerinde bu ikramların zor olduğu aşikardır fakat daha az sirkülasyonun olduğu mağazalarda işe yarayacaktır. Mağazanızın alanı genişse ikramların bol olduğu VIP bölümü bile dekore edebilirsiniz.

8) Kasa Bölümünü Canlı Tutun

En önemli detaylardan biri kasa bölümü. Mağazanız için sırası ile yaptığınız dekorasyon çalışmalarını kasa bölümü ile taçlandırmak gerekli. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? İşte cevabı; Kasa bölümünü her şeyden önce oldukça modern ve renkli bir şekilde dekore ederek kasvetli bir havadan kurtarın. Müşteri birkaç dakika sonra para ödeyeceği, yani cebinden para çıkacak olan bölüme zaten pek sevimli gözlerle bakmaz. Bu bölümde markanızın renkleri ve kasanın arkasında bulunacak kutu harf logonuz etkili durur. Sıranın hızlı ve düzgün ilerlemesi açısından yönlendirme bantları kullanmanızı tavsiye ederiz. Tüm bunlar haricinde dikkat etmeniz gereken bir iki detay daha var. İlki para kasalarının mümkün olduğunca küçük olması ve müşteri tarafından net bir şekilde görülmemesi (mümkünse desk altına gizleyin). İkincisi ise kasa bölümünü gösteren tabelada “kasa, ödeme noktası” gibi itici kelimeler kullanarak, zaten milyon tane farklı düşünceyi yenip kasaya gelmiş birinin ürünü almaktan vazgeçip geri dönmesini istemeyiz değil mi?

Ürün satışını artırabilecek “iyi bir mağaza dekorasyonu nasıl olur?” sorusunun 8 farklı cevabını inceledik. E tabi bu cevaplar ile sınırlı kalmak size yetmeyebilir. Bu durumda profesyonel bir dekorasyon firması ile çalışarak markanızla tam uyumlu bir konsept yakalayabileceğiniz bir tasarım ile kısa sürede satış grafiğinizi yükseltebilirsiniz.