Tromso’nun adı son dönemde Kuzey Işıkları ile anılır oldu. Norveç’in bir hayli kuzeyinde bulunan Tromso şehri Kuzey Işıkları’nı görmek için şansınızın en yüksek olduğu bölgelerden biri. Hal böyle olunca Kuzey Işıkları için çizilmiş özel rotalar bile bulunuyor. Hatta Tromso dışına çıkarken tabelalar ile bu rotalara yönlendirmeler yapılmış.
Kuzey Işıkları Ya Da Kutup Işıkları Nasıl Oluşur?
Kuzey ışıkları (kutup ışıkları) diğer bilinen adıyla Aurora güneşte oluşan manyetik fırtınalar sonucu ortaya çıkan bir doğa olayıdır. Güneşteki manyetik patlamalar sonucunda saçılan parçalar atmosferimizdeki oksijen ile karşılaştığında etrafa bir ışık saçarlar. Bu ışıklar özelikle kuzey kutup ve güney kutup bölgelerinde çok açık görülür. Kuzey kutup dairesinde görülen ışıklar Aurora Borealis diye adlandırılırken Güney Kutup Dairesi’nde görülenler ise Aurora Australis olarak adlandırılıyor.
İlk çağlarda görüldüğünde insanlar anlam veremedikleri için tanrıların insanları cezalandırmak üzere bu ışıkları yolladığını düşünmüşler. Geceleri dışarı çıkılmamış. Özelikle erkek çocukları almaya geldiği düşünülmüş ve çocuklar saklanmış. Bir ara savaşlarda ölen kadın savaşçıların kalkanlarından çıkan ışıklar olduğu düşünülmüş. Tüm bunlar kuzey ışıkları hakkında bir bilimsel açıklama yapılana kadar süregelmiş.
Kuzey Işıkları İçin Tromso’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Kuzey ışıkları her mevsim görülebilir. Evet yanlış okumadınız her mevsim, ancak belli aylar dışında çok nadir olarak bu doğa olayına denk gelebilirsiniz. Kuzey ışıkları genellikle Kasım ayından başlayıp Mart ayı sonuna kadar sıklıkla görülür. Bu aylarda Norveç şartları bir hayli çetindir. Fotoğraflarınızı – 10 veya daha altındaki sıcaklıklarda çekmeye hazır olmanız gerek. Gittiğiniz mevsimde kesinlikle göreceğiniz garanti değil elbette. Kuzey ışıklarını görebilmeniz için şehir ışıklarından uzakta bir noktada olmanız gerekiyor. Havanın bulutsuz ve açık olması, son olarak da güneşte patlamaların yoğun olup dünyadan görünür olması gerekiyor.
Kuzey Işıkları En İyi Nereden Görülür?
En iyi görüldüğü yerler kuzey ve güney kutup daireleridir. Norveç’te ise en iyi görülecek olan yer Tromso. Şehir merkezinden ve dolayısıyla şehir ışıklarından biraz uzaklaşıp kuzey ışıkları için işaret edilmiş rotalara giderseniz buralarda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu bölgelerden bazılarının isimlerini verebilirim. Tromso’ya 100 km mesafede ve güneyinde Heia, aynı yönde Nordkjosbotn. Tromso’dan bu bölgelere giderken sahil kesiminde bulunan Selnes üzerinden giderseniz yol biraz daha uzar; ama çok güzel manzaralar görerek yola devam edersiniz. Selnes bölgesinde de kuzey ışığı çekmek için oldukça güzel yerler mevcut.
Tromso’nun kuzeyinde ise Ers Fiyort mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Bu fiyort kuzey ışıkları için oldukça güzel bir mekan, ışıklar için en çok burada olmanızı tavsiye ederim. Bir de Kvaloya bölgesi oldukça iyi dediler; ama biz orayı göremedik. Ers Fiyort ile arasındaki mesafe sadece 13 km. Bu bölgelere gitmek için araç kiralamanız veya bir seyahat firması ile gitmenizde fayda var. Başka türlü ulaşmanız biraz güç olacaktır.
Norveç’te kuzey ışıklarını en çok göreceğiniz bölge Tromso ancak fiyortlar ve çevre zenginliği açısından sorarsanız ben Lofoten’i tercih ederim. Lofoten ile ilgili yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz: Lofoten
Tromso’da Gezilecek Yerler
Şehir çok büyük değil, bir tam günde rahatça gezebilirsiniz. Biz gezmeye yeni yapılmış olan Arktik Kilise ile başladık. Yapının çok eski bir tarihi yok, 1965 yılında inşa edilmiş. Ancak mimari açıdan ilginç bir şekle sahip. Kilise ibadete açık olsa bile girişte para ödüyorsunuz.
Şehir merkezinde limanın yanında bulunan Kutup Müzesi gezmenizi tavsiye edebileceğim bir müze. Burayı gezdikten sonra tabi ki uzunca bir süreyi limanda fotoğraf çekerek geçirebilirsiniz. Burada aracınız varsa park edebileceğiniz bir otopark da mevcut. Buradan yürüyerek Tromso’nun ana caddesine çıkabilirsiniz. Birbirine paralel giden 2 cadde alışveriş için en canlı olan caddeler. Sonrasında paralel giden caddelerde genellikle evler yer alıyor.
Tromso’nun para ödemeden gireceğiniz ve hala kullanımda olan ahşap bir kilisesi mevcut, Tromso Katedrali. Bu katedral 1861’de yapılmış. Dünyanın en kuzeyinde bulunan Ahşap Protestan katedral ünvanına sahip. Buraya mutlaka uğrayın, şehir merkezinde yürürken zaten önünüze çıkacak. Katedral küçük gibi gözükse de 600’den fazla insanı alabilecek kapasiteye sahip. İçinde bir de dilek ağacı var. Dallarına bir dilek tutup renkli ipler bağlayanlar oluyor.
Şehir merkezinde görmek isteyebileceğiniz bir başka mekan kütüphane olabilir. İçine girmeden önce mutlaka dışarıdan binanın tamamını görebileceğiniz bir yerden mimarisine bakmayı ihmal etmeyin. Bu caddelerde küçük hediyelik eşya satan dükkanlar ve kahve içebileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma Norveç dünyanın en pahalı ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Kahveye düşündüğünüzün üç katını ödeyebilirsiniz. Şehrin bir diğer ucunda ise Tromso Üniversitesinin bahçesindeki bilim müzesi yer alıyor. Burada kuzey ışıkları ile ilgili detaylı bir film seyredebilirsiniz.
Tromso’yu tepeden görmek isterseniz teleferik ile Floya tepesine çıkabilirsiniz. Ancak biz gittiğimizde burası tadilata alınmıştı. Tepeden gün batımı fotoğrafı çekecektik ama yapamadık. Belki bir daha ki sefere yapabiliriz. Tadilat Nisan 2016 yılına kadar sürecekmiş. Havanın elverişli olduğu günlerde bu dağın tepesinden paraşütle atlama da yapabilirsiniz.
Biraz Tromso dışına çıkmak isterseniz yukarıda da bahsettiğim gibi mutlaka Ers Fiyort’a gitmelisiniz. Tromso’ya oldukça yakın ve oldukça güzel bir fiyort. Hemen girişinde çok şık bir kafe var. Evet pahalı ama burada manzaraya karşı oturmak hayli keyifli. Fiyordun yakınında Kvayola bölgesi yer alıyor. Biz son gün oraya gitmek istedik ancak vakit darlığından gidemedik. Tromso’nun eski geleneksel evlerini görebileceğiniz yaklaşık 20 evin bulunduğu güzel bir bölge. Gidip görürseniz yazıya katkıda bulunabilirsiniz.
Tabi en çok rağbet gören şeylerden bahsetmeden olmaz, ren geyikleri ile veya huski köpeklerle kızak turu. Bu turlar 2016 yılında kişi başı yaklaşık 100 euro civarındaydı. Muhtemelen her yıl bu fiyatlar biraz daha artacak. Tromso’ya 70 km mesafede haski köpekler ile geziler düzenleyen bir çiftlik var web adresi www.northernlightdogadventure.com
Kuzey Işıkları Için Firma, Tromso’da Ev Ve Araç Kiralama
Daha önce de yazdığım gibi Tromso merkezinde turizm ofisine gidebilirsiniz veya her hangi bir mağazadan bu işi yapan firmalardan birinin adını alabilirsiniz. Gitmeden önce bağlantı kurmak isterseniz scanadventure.no adresinden rezervasyon yapabilirsiniz. Bizim gibi ev kiralayarak kalmak isterseniz vikinghotell.no veya tromsocamping.no adreslerine bakabilirsiniz. Araç kiralamak isterseniz en hesaplı firma genellikle Sixt oluyor, başka bir seçenek olarak da bilborsentromso.no adresine bakabilirsiniz. Araç kiralamak için önceden rezervasyon yapmakta fayda var, turistler özellikle kuzey ışıkları için bu bölgeyi tercih ediyorlar.
Norveç, Tromso’da Ne Yenir?
Tromso’da somon balığından başka ne yenir ki? Üstelik bu kadar pahalı bir ülkede oldukça uygun fiyatlı bulacaksınız,
Deneyebileceğiniz bir başka şey de geyik etinden çorba ve döner olabilir. Belki biraz kokuyor gibi gelebilir ama lezzetli bir et.
Norveç, seyahat şirketleri ile gitmek için oldukça pahalı bir ülke. Kendi başınıza gitmek isterseniz kışlar hayli zorlu, buzun üzerinde araç kullanmanız gerekecek. Yollar çok geniş değil, özellikle Tromso tarafında bir hayli tır gidip geliyor, çünkü üzerinde bulunduğu coğrafya Finlandiya ve İsveç bağlantı yolu. Hani son dönemde ölmeden önce yapmanız gereken 10 şey, görmeniz gereken 50 yer gibi herkes listeler yayınlıyor ya, kendinize ait listeniz varsa buna kuzey ışıklarının görülmesini eklemelisiniz