Kopenhag Gezi Rehberi: Kopenhag'da gezilecek yerlerden ulaşıma, alışverişten konaklama yapılacak bölgeler ve her bütçeye göre otel tavsiyelerine, yöresel yemeklerden gece hayatına kadar birçok önemli konuda detaylı bilgiler, fotoğraflar ve tavsiyeler...


Muhteşem bir tabiatın ve köklü bir tarihin birleşim noktası olan Kopenhag, insanlara sunduğu yaşam kalitesi ve birçok alanda bir adım önde oluşu ile bugün dünyanın en çok ziyaret edilen destinasyonları arasında bulunuyor. Egzotik bahçelerden deniz ile iç içe plajlara, Rönesans döneminin etkisinde kalan mimarilerinden kiliselerine kadar gezip görülecek birçok nokta barındırıyor. Eğer gelecek seyahat planınıza, Zealand adasında konumlanan Kopenhag kentini eklediyseniz, konaklama seçeneklerinden yeme – içme önerilerine, gezilecek duraklardan ulaşım şekline kadar Kopenhag gezi rehberi şeklinde sunduğumuz bu tavsiye listesi ile yola çıkabilir ve kendinize kusursuz bir rota çizebilirsiniz!

Kopenhag gezi rehberi yazımıza önce şehirle ilgili genel bilgiler vererek başlayalım:

Tarih: Tarihte ilk olarak balıkçı köyü olmasıyla dikkat çeken ve zamanla bir liman şehri halini alan Kopenhag, Danimarka’nın en büyük adası olan Zealand’in bir bölümünü oluşturmakta ve günümüzde ülkenin başkentliğini yapıyor. Bilimsel, kültürel ve sanatsal gelişmişliğin yanı sıra, bir finans merkezi olmasıyla da öne çıkan bu kent, dünya gelenlinde “yaşam kalitesi yüksek” olan şehirler arasında başı çekiyor.

Nüfus: Günümüzde yaklaşık 1.8 milyon insan Kopenhag nüfusunu oluşturuyor.

Din: Danimarka Anayasası’na göre ülkenin geneli Lutheryan mezhebine bağlı, ancak en yaygın ikinci din ise Müslümanlık ve ayrıca Danimarka en çok ateist ve agnostik oranına yüksek dördüncü ülke olarak biliniyor.

Resmi Dil: İngilizce dili sayesinde insanlarla rahatça iletişim kurabileceğiniz Kopenhag’ın resmi dili Danca olarak kabul ediliyor.

İklim: Eğer turizm potansiyeli yüksek olan bu kente adım atacaksanız, ılıman bir iklime sahip olduğunu ve yıllık ortalama yağış miktarının oldukça yüksek olduğunu hatırlatmamız gerek. Kurak geçen aylarda bile yağmur damlalarının uğradığı bu güzel şehir, mevsimsellik açısından Türkiye ile benzerlik gösteriyor.

Yüzölçümü: Yüzölçümü 88,25 km² olan Kopenhag, İstanbul’un 10 da 1’inden bile az bir alanı kaplamakta.

Ekonomi: yüzyıldan bu yana Danimarka’nın başkentliğini yapan Kopenhag, adeta yeniden doğduğu 4. Christian döneminden bu yana ülkenin ekonomi merkezi olarak kabul ediliyor. Özellikle bir liman kenti olan ve isminin Türkçe anlamı “ticaret limanı” olan Kopenhag, adında da anlaşılacağı gibi ülke ekonomisinin göbeğinde duruyor.

Para Birimi: Danimarka Kronu’nun kullanıldığı bu şehirde, 10 Kron neredeyse 1.40 euro’ya denk geliyor.

Saat Farkı: Türkiye ile bir saatlik bir zaman farkına sahip olan Kopenhag’da zaman bir saat geriden geliyor.

Vize: Yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi vatandaşlara 90 günü geçmeyen vizesiz geçiş izni tanınırken; bordo pasaport sahiplerine vize şartı koşuluyor.


Şehir içi ulaşım özellikle Avrupa ülkelerinde oldukça gelişmiş düzeyde ve belli ki Kopenhag şehri de bundan nasibini almış. Otobüs, metro ve tren gibi toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşım sağlayabilir, bölgeler bazında ücretlendirilen biletlerinizi turist ofislerinden ya da araçların içinden alabilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz kendinize bir bisiklet kiralayarak şehri kendi başınıza doya doya keşfedebilir, Kopenhag’ın düz ve bisiklet kullanımına elverişli caddelerini bisiklet ile arşınlayabilirsiniz!

Kopenhag Havaalanı – Şehir Merkezi Arası Ulaşım: M1 ve M2 olmak üzere iki hattan oluşan şehir metrosunun M2 hattı, Lufthavnen isimli havaalanına kadar gidiyor. Otobüs için 5A numaralı otobüsü ya da terminal 3’ten kalkan taksi veya özel araçları da tercih ederek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Tüm bu seçeneklerin yanı sıra, havaalanının P1 alanından hareket eden ücretsiz shuttle servislerini kullanarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bir liman kenti olan Kopenhag’ın mutfağında deniz ürünlerinin yeri başka desek doğru olur; balık tüketimi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da balık çeşitleri, kalamar, karides ve tarak gibi deniz mahsulleri bol miktarda tüketiliyor.


Et yemekleri açısından da zengin olan Kopenhag mutfağında en sık tüketilen yiyecek ise Smorebrod ismindeki tereyağlı çörek; ayrıca Mediterpolse ve Spandauer lezzetleri de Kopenhag yemeklerinin başında geliyor.

Hem yemek, hem de bahşiş açısından Türkiye ile benzerlikler taşıyan Kopenhag’da %10 bahşiş vererek aldığınız hizmete karşılık hoş bir bedel ödeyebilir ve ağzınıza layık tatlar yiyebilirsiniz.

Kopenhag gezi rehberi yazımızın en önemli bölümü gezilecek yerler. Şehrin rengarenk görüntüsünün masmavi denize karıştığına şahit olabileceğiniz Nyhavn, namıdiğer Yeni Liman; Kopenhag şehir rehberi listesinin en başında yer almayı hak eden cinsten. Viking gemilerini kucaklayan çarşaf gibi bir deniz manzarasına karşı butik restoranlarda yemek yiyerek gezinize başlayabilirsiniz.


Ardından Kopenhag ile özdeşleşen Küçük Deniz Kızı Heykeli’ni görmek için Langelinie Limanı’nı ziyaret edebilir, Rönesans dönemi mimarisi ile öne çıkan Rosenborg Kalesi’nden büyüleyici doğasıyla dikkat çeken Tivoli Bahçeleri’ne; 1829 yılında inşa edilen Church of Our Lady’den dört farklı binanın kesişim noktası olan Amelienborg Sarayı’na kadar birçok popüler noktayı gezebilirsiniz.

Frederick Kilisesi, Christiansborg Sarayı, Ny Carlsberg Glyptotek, Danimarka Milli Müzesi gibi durakların da dahil olduğu daha birçok nokta hakkında detaylı bilgi almak için, daha önce derlediğim “Kopenhag Gezilecek Yerler” başlıklı yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kentin doğusunu ve batısını bir araya getiren Stroget Caddesi, alışveriş merkezlerine, pazarlara, küçük butiklere, tezgahlara ve kafelere ev sahipliği yapıyor.

Kopenhag gezilecek yerler listenizi hayata geçirmek için ideal bir nokta olan bu caddeden kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar bulabilir; Danimarka ile özdeşleşmiş kehribar taşından legoya, porselenden deniz kızı biblolarına kadar birçok hediye alabilirsiniz.

Ayrıca Mayıs ve Eylül ayları arasında halkın akın ettiği Flea Market denilen bit pazarlarından Vintage eşyaları satın alabilir, antika meraklısıysanız doya doya gezebilirsiniz.

Konaklama için belirlediğiniz bütçe her ne olursa olsun, Kopenhag’da nerede kalınır diye ayrıntılı düşünmeden geceleme yapabileceğiniz her cebe uygun birçok seçenek bulunuyor.


Konforu ve kaliteyi ön planda tutanlar için Indre By bölgesi ideal bir alternatif sunarken, Vesterbro bölgesi ise “yatmadan yatmaya idarelik bir yer yeter” diye düşünenler için oldukça ekonomik seçeneklere ev sahipliği yapıyor.

Kentin tarihi ve kültürel yatağına yakın olmak isteyenler ise çoğunlukla Tivoli bölgesini tercih etmekte; Kopenhag gezilecek yerler arasında başı çeken tarihi meydan ve mimariler bu bölge çevresinde yoğunlaşıyor. Kopenhag’da konaklayabileceğiniz bölgeler, otel alternatifleri ve tavsiyeler hakkında “Kopenhag’da Nerede Kalınır?” başlıklı içeriğimden daha fazla bilgi edinmeniz mümkün.

Otel Rezervasyonu: Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum. Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Kopenhag otellerine göz atmak için tıklayın.

Kopenhag gezi rehberi yazısı boyunca alışverişten ulaşıma, konaklama yapılacak bölgelerden gezilecek yerler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu bilgileri de Kopenhag gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum yazarak bizimle paylaşım.