Öğrencilik ve iş yaşamının vazgeçilmez parçasıdır kahve. Bize enerji verdiğini düşünsek de aslında kahve bize hücrelerimize kadar zarar veriyor.

Kansızlık

Düzenli kahve içmek kandaki demir oranını düşürür. Bu kansızlık olarak da bilinen "anemi"ye neden olur. Küçük çocuk ve hamilelerde kolay görülebilen bir hastalık olan demir eksikliği yüzünden, kahve tüketimi bu kesimdeki insanlara sakıncalıdır.


Kalp hastalıkları

Hepimizin bildiği gibi bazı insanlarda çarpıntıya sebep olan kahve; kalp duvarlarını sertleştirir ve kan pompalamayı zorlaştırır. Bu kalp ve kan damarlarını daha çok hassaslaştırarak kalp krizi riskini artırır. Bu tabii ki yaşlı insanlarda daha fazla görülür. Ayrıca kahve bağımlılığı kan basıncını artırır.

Kanser

Her ne kadar kanserojen olarak tabir edilmese de bilim adamları hala kahvenin hücreleri mutasyona uğratmasının nedeni üstünde çalışıyorlar. Dolaylı yoldan da olsa kahve vücuttaki yapay uyarımlar sayesinde kansere sebep olabiliyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırması nedeniyle de sıklıkla hücre ölümlerine neden oluyor, teninizi karartıyor. Tüm bunlar yüzünden kahvenin kansere neden olduğu düşünülse de günlük hayatında plastik maddelere maruz kalan insanlara göre daha az risk altındayız.

İnsomnia

İnsomnia kronik uykusuzluk hastalığıdır. Genel uyku saatleriniz içinde veya yorgunken kahve içmek size zarar verir, baş dönmesi ve kronik uykusuzluğa neden olur, biyolojik saati bozar.

Damar sertliği

Kahve alışkanlığı uzun yıllar sonunda damar sertliğine neden olur. Hatta her içtiğiniz kahveden sonra geçiçi olarak damarlarınız sertleşir. Bu düzensiz kan akışına neden olur. Kahve, yağlı yemekler ve abur cuburların ardından damar tıkanıklığına en çok neden olan 2. şeydir.



Mideye etkileri

Kahve asidik bir içecektir. Aç karnına çok kahve tüketmek midenize zarar verir ve karın ağrısına neden olur. Ayrıca yine aç karnına içildiğinde iştahı kaçırır ve sindirim sistemini zayıflatır. Bu yüzden günlük beslenme saatlerinizden sonra içmeye önem gösterin.

Baş ağrısı ve migren

Kahve doktorlar tarafından baş ağrısına çare olarak önerilebiliyor. Ancak günde 5 bardaktan fazlası aksine baş ağrısına neden olabilir. Kafein baş ağrısını tetiklediği için migren hastalarına önerilmez. Kafein ayrıca çikolata ve kakaoda da bulunur. Ancak kafeinsiz, sıcak kahve bunun tam tersi olarak işlediği için içilebilir.

Kabızlık

Kahve kabızlığa direkt olarak sebebiyet vermez ancak metabolizmanızı uyarır. Bu yüzden düzensiz veya aşırı kahve tüketimi kabızlığa neden olabilir. Bundan kurtulmanın yolu ne yazık ki yine kahveden geçiyor. 

Bağımlılık

Kahvenin bağımlılık yarattığı bir gerçek. Bir hafta boyunca kahve içen deneğin, haftanın sonunda kendini yorgun hissettiği gözlemlenmiş. Ve bu tür insanların kahveyi bıraktıktan sonra sinirli oldukları açıklanmış. Günde en çok 2 bardak içilmesi öneriliyor