Moda; öylesine ışıltılı bir dünya ki, dışarıdan bakan çoğu kişi bu göz kamaştırıcı ve şaşaalı dünyanın içine girmek; renklerin, desenlerin büyüsüne kapılmak, hayallerini, farklılıklarını özgürce yaşamak tüm bunanların yanında şöhret, imaj, güç ve sonuç olarak da paranın getirdiği o lüks hayatın sahibi olmak istiyor.Ama moda dünyasının içinde yer edinebilmek, hele ki bu gerçek üstü dünyanın başrolünü paylaşan tasarımcılardan biri olabilmek, dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Bu büyülü kapıdan içeri girebilmek için öncelikle azim, sabır, ciddi bir eğitim, yetenek, büyük bir tutku ve bir hayli de şanslı olmak gerekiyor.
Ama, bu renkli dünyanın içine “moda tasarımcısı “ olarak girmeye karalıysanız o zaman “ Nasıl moda tasarımcısı olunur ? ” sorusunun cevabını öğrenmekle ilk adımı atabilirsiniz .
Belki de bu konuda en çok merak edilen soru “ Moda tasarımı kariyerine başlamanın bir yaşı var mı ? ” Buna şöyle cevap verebilirim, ister 14 yaşında olun, ister 40 eğer içinizde moda tutkusu varsa, sizin için ne çok erken ne de çok geç . Şunu söyleye bilirim ki, okuldaki profesörlerimden biri, bu mesleğe yıllarca bambaşka bir alanda çalıştıktan sonra 40’lı yaşlarda başlamış ve yıllarca dünyanın sayılı markalarının koleksiyonlarını hazırladıktan sonra, şu an halen moda dünyasına yeni yetenekler yetiştirmek için okulda dersler veriyor ve ne mutlu ona ki, geçtiğimiz ay 75. yaş gününü öğrencileri ile birlikte kutladı. Bir keresinde, eğitmenlik hayatı boyunca yetiştirdiği en yetenekli öğrencisinin, bu işe 15 yaşında başladığını şu anda 20’li yaşlarda olmasına rağmen kendi firmasını kurup milyon dolarlar kazandığını ayrıca Marc Jacobs’un 14, Pierre Cardin’in 15 yaşında bu işe başladığını anlatmıştı. Yani, burada anlatmak istediğim şey, içinizde moda tutkusu olduğu sürece, tasarım işine, ne başlamak nede bırakmak için yaşınızın hiç bir önemi yok!
Peki moda tasarımcısı olabilmek için gereken diğer adımlar nelerdir? Öncelikle bu rüyalar ülkesine doğru çıkılan yolculuğun uzun ve zor olduğunu bilmeli, zaman zaman bu yolda kabusların da size eşlik edeceğini unutmamalı ve buna hazır olmalısınız. Ve atacağınız ilk adım bu yoldaki stratejinizi belirlemek olmalıdır; Aslında moda kariyerine başlamak için birçok farklı yol denenebilir, bu kariyerin zirvesindekilere bakacak olursak Ralph Lauren’ in Polo imparatorluğunu Bloomingdale’s da satmaya başladığı küçük bir kravat koleksiyonu üzerinde kurmuş olduğunu, Michael Kors’un New York’ta küçük bir butikle başladığı işini, müşteri ağı kurarak bu günkü durumuna getirdiğini, Christian Dior’un sanatsal çalışmalar satan küçük bir sanat galerisi açarak ilk defa eskizlerini burada satmaya başladığını, yıllar sonra ancak bir kumaş üreticisinin desteği ile ilk moda evini açabildiğini, Helmut Lang’un da beğendiği bir tişört bulamayınca kendi mağazasını açmaya karar verip zirveye bu yolla çıktığını çoğunuz duymuşsunuzdur. Bu tarzda verilecek bir çok örnek olmasına rağmen, mesleğin duayenleri, yine de tasarım kariyeri için tıpkı Calvin Klain, Marc Jacobs, Donna Karan, Valentino, Zac Posen’un yaptigi gibi prestijli bir okulda moda ve güzel sanatlar eğitimi almanın, bu yolda başlangıç için en iyi adım olduğu konusunda hem fikir.
Ama gerçekçi olmak gerekir ise, eğer amacınız yalnızca moda sektöründe bir iş bulmak ise, o zaman bir terzi veya modelist yanında yada bir moda evinde stajyer olarak çalışarak da bu işe adım atabilirsiniz. Bu tarz gönüllü işler çok da çekici olmamasına rağmen, moda dünyasını tanımanız, böylece perde arkasında olup bitenlerden haberdar olmanız adına çok önemli. Ayrıca unutulmamalı ki, hayallerinizi süsleyen bu sihirli dünyaya giriş kapısının nereden açılacağı hiç belli olmaz. Sadece sektörde yer edinmeye çalışırken birde bakmışsınız rüyalar ülkesindesiniz. Birkaç sezondur moda dünyasını sallayan Balenciaga için tasarım yapan Nicolas Ghesquiere’nin Jean-Paul Gaultier asistanı olarak bu işe başladığını, unutmamak gerekir.
İster eğitimli ister alaylı olsun, moda kariyerinde gerçek bir başarı yakalamak için, gerekli 10 temel beceriyi sahip olmak gerekir.
Güçlü Bir Yaratıcılığa Sahip Olma ;
Yaratıcılıktan bahsederken, bunun ilahi yaratıcılık ile karıştırılmaması gerektiğini, burada bahsetmek istediğim şeyin “Creativity” olduğunu öncelikle söylemek istiyorum. Aslında çoğu zaman tasarım ve yaratıcılık sık sık birbirine karıştırılan iki kavram olmuştur. Gerçekte tasarım öğrenilebilen bir şeydir; gerek okulundan, gerek ustasından, hatta kitabından, yani her tasarım yapan, yaratıcıdır anlamın gelmez. Yaratıcılığın ise, bir yetenek olduğu ve doğuştan geldiği rahatlıkla söylenebilir. Yaratıcılık neredeyse herkeste vardır! Ama az ama çok, esasen burada önemli olan: miktarıdır. Zaten, iyi bir tasarımcıyı piyasada öne çıkaran, onun tasarım bilgisi yanında, güçlü bir yaratıcı dimağa da sahip olmasıdır. Ancak yaratıcı bir yeteneğe sahip olan tasarımcı, eğer güçlü bir tasarım bilgisine de sahip ise işte o zaman kombinasyon tamamlanmış demektir.
Çizim Becerisi;
Tasarımcılar için sahip olunması gereken en önemli yeteneklerden birisi de güçlü çizim becerisidir. Tasarımcı ressam değildir, ama tasarımını yaptığı kıyafetin detaylarını anlatabilecek ve kendinden sonraki kadroları doğru yönlendirecek kadar çizim tekniğini bilmesi bu beceriye sahip olması gerekir.
Detaylar İçin İyi Bir Göz;
Temel çizimlerin dışında tüm detayları takip edebilecek güçlü bir göze sahip olmak çok önemlidir. Çünkü tasarımları benzersiz kılan detaylarıdır. Bunun yanında iyi bir tasarımcının denge ve oran duygusunun gelişmiş olması gerekir.
Renk Ve Kumaş Bilgisi ;
İyi bir tasarımcı renklerin dünyasını iyi tanımalı, hangi renkleri birbiri ile kombinleyeceğini bilmeli, kumaşların oluşum şekillerini, sınıflandırılmalarını, birbirinden ayıran özellikleri, hatta kalite kontrolü dahil her detayına hakim olmalıdır. Tasarladığı ürünün hangi kumaşta nasıl bir sonuç vereceğini önceden hayal edebilmeli, gelişen teknoloji ile beraber değişen kumaş endüstrisini yakından takip etmelidir.
Dikiş, Kesim, Kalıp Ve Atölye Bilgisine Sahip Olmak;
Dikiş bilmeyen birisinin hayal ettiği şeyleri hayata geçirmesi çok zordur. Zira, her şeyin bir kalıbı, kalıpların da püf noktaları vardır. Hayal edersiniz, kalıba döker, keser ve dikersiniz. İyi modacı olmak için biraz değil en detayına kadar dikişi ve tekniklerini bilmek gerekir. Modelist sizi anlamadığında hayalinizi kalıba dökebilmeli, makineciniz uygulamak istediğiniz bir şeye yapılamaz dediğinde, makinaya oturup nasıl olacağını gösterebilmelisiniz. Kısacası piyasa tabiri ile iyi bir tasarımcının atölyenin tozunu yutması beyninde kurguladığı andan modelin askılandığı ana kadar her adımına hakim olması gerekir .
Mükemmel İletişim Ve Takım Ruhuna Sahip Olmak;
Bu işin bir ekip işi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle iyi bir tasarımcı da ekip ruhunun gelişmiş olması iyi bir iletişim ve problem çözme becerisinin olması şarttır. Tasarımcı ekibini motive edebilmeli ve departmanlar arası işbirliğinin, arkadaşlığın başarıya katkısını göz ardı etmemelidir.
Finansal Bilgiye Sahip Olmak;
Ne yazık ki, üstün bir yaratıcılığa ve tüm detaylara hakim olmak bile, bazen iyi bir tasarımcı olmak için yeterli olmamakta, hele ki kendi şirketinizi kurmak ve ayakta tutmak istiyorsanız, son derece organize olmalı ergonomiyi, maliyet hesaplarını bilmeli ve ekonominin en azından temellerini öğrenmelisiniz. Dünyanın önde gelen Calvin Klein, Tom Ford, Ralph Lauren gibi başarılı tasarımcılarına baktığımızda yaratıcılıklarından daha çok ticari zekaları ile bulundukları yere geldiklerini görebilirsiniz. Dünya üzerindeki en zengin modacı olarak bilinen Ralph Lauren’in toplam 4.6 milyar dolar olarak bilinen servetini sadece üstün tasarım yeteneğine bağlamak mümkün değildir. Onu bu seviyeye taşıyan şüphesiz ki tasarım yeteneğini, ticari bilgi ve zekası ile birleştirmesidir.
Bilgili Olmak Ve Güncel Moda Trendlerini Takip Etmek;
Moda trendlerinin tespit ve takibi kolay bir iş değildir, moda tasarımcıları hep diğer insanlardan bir adım önde olmak mecburiyetindedir. Bunu yapmak için de moda tarihinin hareketleri hakkında bilgi sahibi olmak, ayrıca güncel moda olaylarını ve diğer tasarımcıların yaptıklarını sıkı sıkıya takip etmek gerekir, gelişen dünya şartlarına ve trendlere hızla adapte olunmalı, teknoloji kesintisiz takip edilmelidir. Tasarımla ilgili Adobe Photoshop, Illustrator, Excel gibi CAD-tipi yazılım programlarına hakim olmak günümüzde moda tasarımcıları için hayati önem taşır.
Rekabetçi Ruh;
Bu piyasada rekabetin çok sert olduğunu unutmamak gerekir. Ama bu rekabet, yeni tasarımların oluşmasında büyük bir motivasyon sağlayacak ve rekabetçi ruh yaratıcılığı her an taze tutarken, yeni fikirler konusunda teşvik edecektir. Tabi bu konuda aşırıya kaçmamak ve rekabeti savaş haline getirmemek de gerekir .
Eleştiriye Açık Olmak;
İyi bir moda tasarımcısının eleştiriye açık olması çok önemli. Çünkü tasarım zevke ve beğeniye dayanan bir iş ve bu tür işlerde eleştiri kaçınılmaz bir sonuç. Ama hiç unutmadığım harika bir söz der ki
“ Büyük insanlar, kendilerine atılan eleştiri taşlarından heykeller dikenlerdir.”
Günümüzde eğitimin, tasarım kariyeri kurabilmeniz için çok önemli olduğundan daha önce de bahsetmiştik, tasarımcı olmak isteyen kişi, her ne kadar yetenekli ve yaratıcı da olsa bu yeteneğinin de yaratıcılığının da işletilmesi, yönlendirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Her şeyden önce, özel bir okul veya üniversitede moda tasarımı eğitimi almak, moda sektöründe ihtiyaç duyacağınız tüm incelikleri, detayları öğrenmenize sağlayacaktır.
– Anatomi, oran, orantı oluşturmak
– Ton, ışık, gölge, renk bilgisi ve boyama teknikleri
– Tekstil – doku tasarımı
– Aksesuar çizimleri (çanta, ayakkabı, şapka, eldiven, takı )
– Desen çalışmaları
– İnsan vücudu etütleri, siluet hazırlama ve giydirme teknikleri
– Tekstil, malzeme bilgisi
– Kalıp ve dikiş bilgisi
– Drape teknikleri
– Moda tarihi
– Teknik çizim
– İllüstrasyon
– Giyim tarzlarının analizi
– Bilgisayar destekli çizim programları uygulamalı olarak öğrenilebilir.
Ayrıca, kendi içinde bir çok bölüme ayrılan moda tasarımcılığının, eğitiminiz sırasında hangi branşında kariyer yapacağınıza ve uzmanlaşacağınıza karar verebilirsiniz.
İyi bir moda tasarımcının, aslında bir kaşif olduğunu unutmamak gerekir. Tasarımcı kendi iç dünyasında şekillendirdiği tasarımını kumaş, aksesuar, estetik ve ergonomi ile birleştirerek zekice tasarlayan ve amacına ulaşan kişidir. Ve iyi bir tasarımcı olmanın temeli her daim ar-ge ruhunu ayakta tutarak, yeniliklere korkusuzca yelken açmaktan geçer.