Yalnızlık, eşi veya sevgilisi olmayanların tekeline aldığı bir duygu değil. Bir ilişkide de yalnız hissetmek mümkün. Neyse ki bu durumu aşmanın da bazı yolları var.

Uzun ilişkilerde yalnız hissetmek, çok sık karşılaştığımız bir durum. İki insan, ilişkide bir şeyler yanlış gittiği ya da kendi içlerindeki boşluğu birbirlerinde doldurmaya çalıştıkları için de yalnız hissedebilirler. Bu konuda yapılmış araştırmalara ve bilimsel çalışmaya bakarak, bizler de kendimiz için neler yapabileceğimizi düşünebiliriz.



İlişkide yalnız hissetmek normal mi?

Yalnız hissetmenin nedeni, ilişkinin ilk günlerdeki gibi heyecanlı gitmemesi olabilir. 2018 Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir çalışma, eşiyle kurduğu hayattan memnun olmayanların yüzde 28'inin çoğu zaman yalnız hissettiğini gösterdi. Üstelik evde mutsuz olanların sayısı gün geçtikçe artıyor. 2016'da Chicago Üniversitesi'nde NORC tarafından yapılan en son Genel Sosyal Anket, en fazla mutsuz evli çiftin günümüzde yaşadığını ortaya koydu.

Sosyal medyada ne kadar zaman geçirirseniz, o kadar yalnız hissedersiniz

Bir başka çalışmaya göre, ilişkinizi sosyal medyada gördüğünüz diğer ilişkilerle karşılaştırmak da yalnızlık hissi uyandırıyor.

Örneğin, Sevgililer Günü olduğunu ve güzel bir akşam yemeği yediğinizi varsayalım. Sosyal medyaya giriyorsunuz ve bakıyorsunuz ki, başka çiftler birbirlerine çok güzel hediyeler, çiçekler almış. Bu otomatik olarak kendinizi yalnız hissetmenize neden oluyor.

Kendi ilişkinizi, sosyal medyada gördüğünüz ilişkilerle kıyasladığınızda, eşinizle aranızda ister istemez 'bir mesafe' yaratmış oluyorsunuz. Bu mesafeden de yalnızlık duygusu çıkıyor. Uzmanlar, "Sosyal medyada ne kadar zaman geçirirseniz, o kadar yalnız hissedersiniz" diyor. 

Amerikan Önleyici Tıp Dergisi'nde yayınlanan 2017 tarihli bir araştırma, sosyal medyada günde 2 saatten fazla zaman geçirenlerin yalnız hissetme ihtimalinin, bu sitelerde yarım saat harcayanlardan iki kat fazla olduğunu gösterdi.

Nature dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma ise, yalnızlık hissinin kalıtsal olabileceğini ve bazılarımızın ömür boyu büyük bir yalnızlık sancısı hissetmeye genetik olarak yatkın olduğumuzu buldu. Gerçekten korkutucu! Durum genetikse, elden pek de bir şey gelmiyor. Yine de Psikolog Niloo Dardashti'nin bir önerisi var: "Sakın bir ilişkiye yalnızlıktan kurtulmak için başlamayın. Yalnızlığın çözümü  bu değil."

Yalnızlığın bizden mi yoksa ilişkiden mi kaynaklandığını nereden bileceğiz?

Yalnızlık hissinin kökenini anlamak zor. Hatta ciddi bir mental mesai istiyor. Bunun için yapabileceğiniz ilk şey, eşinizle nasıl hissettiğinizi konuşmak olmalı. Manhattan Psikoloji Grubu'ndan klinik psikolog Joshua Rosenthal şöyle bir ipucu veriyor: "Eşiniz yalnızlığınızı gidermeye çalıştığını somut örnekler vererek anlatıyorsa, muhtemelen sizden kaynaklı bir durum yaşıyorsunuz." E bu daha da kötü doktor bey!? Bizden kaynaklıysa ne yapacağız? 



Cevabı çok basit: Geçmiş ilişkilerimize bakarak bir değerlendirme yapacağız.

Bu his yeni mi, yoksa eski ilişkilerimde de böyle miydi?

İlişkilerimin heyecanını kısa sürede tüketip sonra yalnız mı hissediyorum?

Dardashti, "Belki de her ilişkinizin cicim ayları geçtikten sonra böyle hissediyorsunuzdur"diyor ve asıl soruyu patlatıyor: "Sizi bu şekilde hissettiren dinamikler neler? Bunu bulmak lazım."

Yalnızlık hissi bulaşıcıymış!

Hem Rosenthal hem de Dardashti'ye göre, eşiniz de sizinle aynı anda yalnızlık hissedebilir! Zira, Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan 2009 tarihli bir çalışma, yalnızlık hissinin bulaşıcı olabileceğini gösterdi.

İkiniz de yalnız hissediyorsanız, bu duygulara ilişki bağlamında bakmak gerek.

Yalnızlığınız, birbirinizle birlikteyken daha da mı yoğunlaşıyor?

Bu ilişkiye girmeden önceki halinizden daha mı yalnızsınız?

Eşinizin duyguları sizi yeteri kadar tatmin etmiyor mu?

Bu soruların cevabı evet ise, Dardashti'ye göre, ilişkide bir şey ters gidiyor olabilir.

Bir ilişkide yalnız hissetmenin üstesinden nasıl gelirsiniz?

Yalnızlık ilişkinizden kaynaklanıyorsa ve ayrılmak yerine bunu düzeltmek istiyorsanız, eşinizle bir konuşma daha yapmalısınız.

Brown: “Yapılması gereken ilk şey, ne hissettiğinizin farkında olmak ve eşinizle konuşmak. Ama sizi tam olarak anlayabilmesi için bu konuşmayı yargılamadan yapmalısınız. Nasıl hissettiğinizi anlatırken, suçlayıcı olmayan bir ton ve dil kullanın. Örneğin, 'Biraz ihmal edilmiş hissediyorum' deyin."

Yalnızlığın çözümü illa kendinizi insanlarla çevrelemek değil

Ardından, eşinizi dinleyin. O da ilişkiyi düzeltmek istiyorsa, ilişkinizde neyin zarar gördüğünü ve bunu nasıl düzeltileceğinizi konuşabilirsiniz.

İletişim konusunda daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa veya çözüm önerileri arıyorsanız, işler iyice kötüleşmeden çift terapistine gidebilirsiniz.

Ancak eşiniz sizi iyi hissettirmek için her şeyi yapıyorsa ve yalnızlık kendi içinizde var olan bir şeyse, bunu bastırmak için dışsal yollar aramaktan vazgeçin.

“Kendi içinize dönüp bakacağınız, kendinizi sorgulayıp anlayabilceğiniz bir terapistten yardım alarak bu duygularınızla nasıl baş edeceğinizi öğrenin” diyor Brown.

Yalnızlığın çözümü illa kendinizi insanlarla çevrelemek değil. Uzmanlar, sizi içgözleme zorlayan meditasyon gibi aktivitelere katılmayı öneriyor. "Yalnızlık hissinizle barışmak istiyorsanız bununla yüzleşin ve yalnız kaldığınızda olabilecekler hakkında farkındalık kazanmaya çalışın. Anahtar çözüm budur" diyorlar.