International Business Machines Corporation ya da IBM, Merkezi Armonk, New York, ABD’de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketidir. 1911 Yılında Kurulmuştur.
410.000’i aşkın çalışanı ile 170’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar ve donanım üretimi, yazılım, servis hizmetleri, sunucu servisleri ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.
Bilgisayarın atası,İskoç matematikçi Babbage’ın hayal gücünden doğar. Harvard Hesap Müzesinde sergilenne makine hiç bir zaman çalışmadı! İkinci aşamada Amerikalı istatikçi Herman Hollerith’ı görürüz. Sayım görevlisiyken 1880 yılında delikli kart teknolojisini icat eder. Gelecek vaat eden bir icat! 1911’de aralarında İTR(international Time Recording) ve IBM’in (İnternational Business Machines Company)de bulunduğu kasap terazisi, zaman kaydedici, tabulatris ve delikli kartlar imalatında uzmanlaşmış üç şirket Computing Tabulating Recording Company (CTR) adı altında birleşir. Yönetim kurulu üyeleri arasında, HErman Hollerith da vardır.
1914 yılında genel müdürlük görevine Thomas J. Watson’un gelişiyle,işletmenin kaderi değişir. Watson’un ilkesi “think” yani “düşün” dür.
1920’de şirket bülteni yazıcılı hesap makinesinin üretildiğini duyurur. Bu yeni makine, çağdaş bilgi işleme yönteminin başlangıç noktasıdır. Beyaz bir taşla işaretlenmesi gereken bir tarih : 14 Şubat 1924’te CTR,IBM, yani İnternational Business Machines Corporation (Uluslararası İş Makineleri Şirketi) adını alır. Bu yeni sim şirketin şirketin kaydettiği evrimin göstergesidir. Ayrıca Fransa’nın her zaman muhafazakar bir ülke olmadığını da kanıtlar. 15 Temmuz 1914’te İTR merkezini paris’e taşır ve IBM_Fransa olur.
1930’lu yıllar boyunca, şirket faaliyetlerini Avrupa,Uzakdoğu ve latin Amerika’da yaygınlaştırır.
İlk elektirikli yazı makinesi 1935’te, ilk elektromekanik hesap makinesi ( Beş Ton Ağırlığındadır!) 1948’de, İlk Bilgisayar ise 1952’de ortaya çıkar.
Bu sonuncunun ismi IBM 701 olup saniyede iki bin iki yüz çarpım işlemi yapabilmektedir. Bu devrimin merkezinde, toplama,çarpma, stoklama ve kıyaslama işlemlerinin elektronik olarak yapılmasını sağlayacak şekilde elektrik sinyallerinin değiştirilmesine imkan tanıyan elektronik tüp vardır. Elektronik tüp olmadan transistor devre kullanılan ilk IBM ürünü 1957’de piyasaya sürülen 608 olmuştur.
Paralel şekilde proglamlama dillerinin çıkması da yazımı kolaylaştırmıştır. Bilgi işlem alanında büyük bir sıçrama – asla sonuncu sıçrama değil- yapılmıştır.Big Blue’yla elde edilen işletmedeki kostümlerin mavi olması nedeniyle IBM’e verilen lakap -o kadar büyüktür ki, Amerikan hükümeti antitröst yasası adına 1952’de İBM’e karşı saldırıya geçer.
1956’da Tom Watson Jr. babasının yerini alarak grubu yönetmeye başlar. Devir uluslararası olma dönemidir. O tarihte grup ABD dışında sekiz ülkede faaliyet göstermektedir.
Sonu gelmeyen bir icatlar zincirinin ilk halkası gerçek zamanlı verilerin işlenmesi 1958’de üretilen Sage (Semi-Automatic Ground Environment) adlı bilgisayarla gerçekleşir. Ağırlığı Yüz on üç tondur!
1950’li yıllardan itibaren IBM adını uzayın fethi projesine yazdırır. Programcılar milyonlarca talimat yazmak zorundadır. 1964 yılında IBM 360’la grup aynı yazılım ve çevre brimlerini kullanan dünyadaki ilk büyük bilgisayar ailesini oluşturur.
Uyumluluk büyülü kelimeye dönüşür. Entegre devreler transistorlari müzeye gönderir. 1981’de bilgi işlem dünyasında çalkantı vardır. Apple’dan sonra IBM kişile bilgisayar PC’yi çıkarır.
İkisi 1986’da, İkisi 1987’de olmak üzere dört nobel fizik ödülü, dünya çapında dörtyüzbinden fazla çalışanı bulunan bir grubun araştrmacılarını taçlandırmıştır.
IBM 3090 ile 1986’da çipler ortaya çıkar. Yine de kriz görünüşte güçlü , özde çürük devin kapısını çalar. O devirde rekabetin adı Apple,Compaq,Microsoft ve İntel’dir. Ve Kral tahtını kaybeder. 1993’te idareyi ele alan Louis Gerstner’in baskısıyla grupta bir iç devrim başlatılır. ve yazılımlara daha fazla önem verilmeye başlar.
1996’da ABD’de art arda dördüncü kez, IBM kendisine ait patent alma rekorunu (1867) kırar. “Küçük bir gezegen için çözümler!” Aynı yıl IBM yeni e-ticaret kavramını ortaya atar. İnternet çağına giriş Ogilvy&Mather tarafından yönetilen dünya çapında bir iletişim kampanyasıyla başlar.
Bir arobaz(@) olarak takdim dilen kırmızı “e” IMB’in ismine yapıştırılmıştır. 1998’de Big Blue makine çağından, soyut çağa geçince ” e-ticaret” “e-kültür” olur.
Interbrand’ın “2010 yılı Dünya’nın en değerli markaları” listesinde 2. sırada yer almaktadır. 2010 Faaliyet Raporu’na göre IBM’in dünya çapındaki geliri 99,870 milyar USD, net karı ise 14,833 milyar USD’dir. Forbes dergisinin Dünya’nın en büyük yazılım şirketleri listesine göre IBM, Microsoft’un da önünde yer alarak dünyanın en büyük yazılım şirketi olarak ilan edilmiştir
IBM Watson
Amerika’da yayınlanan Jeopardy yarışmasını arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3,3 milyon dolar kazanarak bir rekora imza atan Brad Rutter IBM’in “Watson” isimli bilgisayarına karşı yarıştı.14 Şubat’ta gerçekleşen yarışmanın ilk gününde Watson sorulan 30 sorudan 25’ine doğru cevap vererek 35.734 dolar kazandı. Yarışmanın son günü, Watson diğer yarışmacıları geride bırakıp 77.147 dolar ile yarışmayı bitirirken, Jennings 24.000 dolar, Rutter ise 21.600 dolar ile tamamlayabildiler.
Böylece Watson insan dilini anlayarak, günlük dilde kullanılan sözdiziminin anlamını çözen ilk bilgisayar olarak kayıtlara geçti. Daha önce yine IBM’in “Deep Blue” adlı bilgisayarı dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’u yenmişti.