Wittelsbach Elması

 

1600 yılında keşfedilen bu elmasın ilk sahibi İspanya kralı IV. Philip imiş. 2008'de Graff tarafından satın alınmış ve biraz daha işlendikten sonra Katar Emiri Şeyh Hamad bin Kalife'ye 80 milyon dolara satılmış.


Prens Elması

 

1960 yılında bir açık arttırmada milyoner Van Cleef tarafından satın alınan bu elmasın değerinin yaklaşık 45 milyon olduğu söyleniyor. Prens ismi ise mücevheri açık arttırmaya çıkaran soylu ailenin mihracesinin 14 yaşındaki oğlu onuruna verilmiş.


Centenary Elması

 

1986 yılında çıkarılan bu elmasın ham hali 600 caratmış. Mühendis, teknisyen, sanatçı ve güvenlik ordusundan oluşan ekibin çalışmaları sonucuysa ortaya bu 274 carat ağırlığında, 90 milyon dolarlık mücevher çıkmış.


Graff Pembesi

 

24.78 carat ağırlığındaki bu nadir pembe elmas 2010 yılındaki bir açık arttırmada 46 milyon dolara satılmış. Mücevherin şu anki sahibi ise Laurence Graff.


Steinmetz Elması

 

Dünya üzerinde şu ana kadar bilinen en canlı pembe renge sahip bu elmasın işlenmesi, 8 kişilik bir ekibin tam 20 ayını almış. Kaynağı bilinmeyen bu elmasın sahibi Steinmetz Grup. Elmasın tahmin edilen değeri ise 100 milyon dolar.


Moussaieff Kırmızısı

 

İsrailli mücevher tasarımcısı Mousseif'in adıyla anılan bu pırlantanın değeri 20 milyon dolar.


Umut Elması

 

Orijinal adı Le Bijou du Roi olan bu elmasla ilgili garip olan şey, hakkında ismiyle tezatlık oluşturan lanet söylentileri. Elmasın ne zaman keşfedildiği bilinmemekle birlikte, hakkında ilk dökümanlar 1812 yılında ortaya çıkmış. İnanışa göre bu elmas kolyeye sahip olan kimse lanetleniyor ve felaketler silsilesine maruz kalıyor. Günümüzde Smitshonian Doğa Tarih Müzesinde sergilenen elmasın tam değeri bilinmese de; çeyrek milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor.


Cullinan Mirası

Şimdiye kadar en yüksek fiyata satılmış olan bu ham elmasın değeri 35.3 milyon dolar.


 

Afrika Yıldızı

 

Tarihte bilinen en büyük mücevher Güney Afrika'da çıkarıldı ve 3106,75 yani 6.21 kg ağırlığa sahip Cullinan elmasıydı. Bu elmas çıkarıldıktan sonra İngiltereye getirildi ve 7 ana parçanın yanında 96 küçük parçaya ayrıldı. Günümüzde Cullinan'ın ana parçalarına İngiliz Kraliyet Ailesi sahiptir ve kraliyetin sahip olduğu parçaların değeri 2 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir.


Kaşıkçı Elması

Topkapı Müzesi'nde sergilenen Kaşıkçı Elması, etrafını saran 49 adet pırlanta sayesinde yıldızlarla çevrili dolunayı andırır. Kaşıkçı Elması'na değer biçilememesinin yanısıra, Osmanlı Sarayı'na nasıl geldiği de net değildir. Elmas hakkında, 1699 yılında Eğrikapı çöplüğünde dolaşan bir kaşık ustası tarafından bulunup yok pahasına bir kuyumcuya verilmesinden, Napolyon'un annesinden satın alındığına dair birçok efsane dolaşmaktadır. Fakat ismiyle ilgili en mantıklı açıklama, elmasın ismininin oval şeklinden kaynaklandığı düşüncesidir.