Gündelik hayatımızın en önemli parçalarından biri kıyafetlerimiz. Gün içerisinde sürekli farklı kostümler giyiyoruz. İş kıyafeti, spor kıyafeti, ev kıyafeti bir de uyku kıyafetlerimiz var. Peki uyku kıyafetleri sağlığımızı nasıl etkiliyor? İşte bilimin pijama sektörünü üzecek keşfi…
Kimimiz özellikle gidip pijamalar alıyoruz, kimimiz iç çamaşırlarımızla yatıyoruz, kimimiz ise üstümüzde ne varsa onunla uykuya dalıyoruz. Pek azımız çıplak yatıyor. Misal bir araştırmaya göre ABD 'deki insanların ancak %8'i çıplak yayıyor. Tahmini olarak bu oranın bizde daha düşük olması yüksek bir ihtimal. Peki hangisi daha sağlıklı?
Öncelikle uykunun temel amacı dinlenmek ve rüya görmek değil mi? İşte çıplak yatmadığımız zaman bu temel amacı direkt kendimiz baltalamış oluyoruz. Men's Health'te sağlık uzmanı Christopher Winter'ın kaleme aldığı bir makaleye göre vücut sıcaklığının uyku süresince düşük seviyelerde olması sağlık açısından daha faydalı. REM uykusuna vücut sıcaklığımız yükseldiği zaman giremiyoruz ve bu da bizim gün içerisinde öğrendiklerimizi hafızamıza almamıza engel oluyor. Dinlenemiyoruz ve uykudan gerekli enerjiyi alamıyoruz.
Ürolog Brian Steixner ise konunun bir başka noktasına dikkat çekiyor ve sıcaklığın başka sağlıksız koşulları da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Daha önce "Uyandıktan sonra yatağınızı toplamayın" başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere sıcaklık, bakteri ve parazitlerin bir araya toplanmasına yol açan bir faktör. İnsan vücudu gibi zengin bir besin kaynağını, gözle görülmeyecek tehditler için açık hedef haline getirmek istemiyorsak çıplak yatmamız gerekiyor. ÖZellikle cinsel organlar gibi iç çamaşırlarla ikinci bir kat kıyafetin de altında olan bölgelerimizin nefes almasını, derilerinin yenilenmesini ve doğru hormonları salgılamalarını engellememek için çıplak yatmak daha doğru bir tercih.
California Üniversitesi'nden Nicole Prause çıplak yatmak konusunda özellikle kadınları uyarıyor. Vajinal enfeksiyonların çoğunun fazla sıcak ve fazla kapalı kalmaktan kaynaklandığını belirten Prause, gündelik yaşamda yeteri kadar kapalı koşullarda duran cinsel organların en azından uyurken havalandırılması adına çıplak yatmanın kesinlikle daha faydalı olduğunu belirtiyor. Prause, yaptıkları çalışmalarda erkeklerin de sperm kalitesini yükseltmek için çıplak yatarak doğru ısı seviyesini vücutlarının ayarlaması gerektiğini söylüyorlar. Pijama giydiğimiz sürece bir nevi cinsel açıdan intihar ediyoruz…
Dr. Natasha Turner ise, pijamalarla uydukça daha hızlı yaşlandığımızı savunuyor. vücuttaki ısı artış ve düşüşleri organizmamızın yaşlanmamızı sağlıyor ve harcadığımız enerjiye bağlı olarak daha fazla yoruluyoruz. Geceleri sebepsiz yere uyanmaların pek çoğunun sebebi uyku bozukluklarından değil, bu ısı değişiminin bizi uyarmasından kaynaklanıyor. Bütün canlılar ısıya duyarlı ve hessastır. Çitalar avlarının peşinde koşarken çok yüksek hızlara çıkarlar ve inanılmaz bir ısı üretirler. Bu ısının beyinlerine zarar vermemesi vücutları onları gerektiği zaman durdurur. Bizim de vücudumuz benzer tepkiler üretiyor. Uyurken çok fazla ısınırsanız vücudunuz sizi uyandırır, uyanamayacak kadar yorgunsanız aslında uyumaya devam etmiyorsunuz, bayılıyorsunuz. Özellikle yaz aylarında yaşanan bu uyku baygınlıkları, sizi daha fazla yaşlandırıyor, ömrünüzü kısaltıyor!
Warwick Üniversitesi'nin yaptığı çalışma ise özellikle kilo sorunları olanlara yönelik. Vücudunuzdaki ısı dengesi vücudunuzdaki hormonların sizi yeniden programlaması için son dörece önemli. Vücudunuzun ne kadar yağa ihtiyacı olduğunu, ne kadarının yakılması gerektiğini hareketlerinizle olduğu kadar, ısı enerjisiyle de hormonlarınıza bildiriyorsunuz. Uyurken ne kadar çok vücudunuz ısınırsa bu programlamanın doğru çalışması o kadar güçleşiyor. İstemeden vücudunuzun eritmesi gereken besinlerin stoklanmasına ve beden ölçülerinizin bozulmasına sebep olmak istemiyorsanız çıplak yatmanızda fayda var.
Son olarak elbette pek çoğumuz çıplak yatmaya çeşitli sebeplerle sıcak bakmıyor olabiliriz. Bu noktada bu kadar bilimsel veri varken en azından vücudunuzun aslında ihtiyacı olmadığı ısı artışlarına yol açmayacak çok hafif ve bedeninize hava aldıracak kıyafetler tercih etmenizi tavsiye ederiz. Peki uyurken kıyafet tercihiniz ne yönde?