Aşağıdan Yukarıya Pazarlama (Bottom-Up Marketing)

Uygulanabilir bir taktik bularak bir kuruluş içinde pazarlama stratejisi geliştirme ve daha sonra güçlü bir strateji oluşturmak için taktiği geliştirme sürecidir.

Kavramsal olarak Ries ve Trout (1989) tarafından aynı isimdeki popüler bir kitapta geliştirilen, aşağıdan yukarıya pazarlama yazarlar tarafından firmanın ne yapmak istediğine karar vermeyi içeren geleneksel yukarıdan aşağıya pazarlamaya bir alternatif olarak önerilmektedir. Bu yaklaşımı desteklemek için yazarlar, araştırmaya göre, aşağıdan yukarıya bir pazarlama yaklaşımıyla başarısı açıklanan Federal Express, Microsoft ve Little cesars gibi kuruluşlara örnekler vermektedir. Domino's Pizza'nın stratejisini oluştururken kullandığı bir taktiğin bir örneği '30 dakika içinde eve teslim, garantili' yaklaşımı daha da kavramsallaştırırken, yazarlar taktikleri 'rekabetçi zihinsel açılar' ve stratejileri 'tutarlı pazarlama yönleri olarak görüyorlar.

Bir firmanın pazarlama stratejisi geliştirmesinde yer alan pazarlamacılar, firmanın geliştirebileceği ve yukarıdan aşağıya bir pazarlama stratejisi gelişimi ile açıkça ortaya çıkamayacak kadar sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlayabilecekleri hakkında öngörülerde bulunmalarını sağlamak için aşağıdan yukarıya bir yaklaşım potansiyelini kabul etmelidir. yaklaşım. Bir kuruluş içinde pazarlama stratejileri geliştirmeye yönelik birden fazla yaklaşım olmasına ve tartışmasız tek bir en iyi reçeteli yaklaşım bulunmamasına rağmen, aşağıdan yukarıya yaklaşımı kesinlikle pazarlamacıların mevcut ve potansiyel müşterileri, rakipleri ve daha geniş pazarlamayı anlamaya çalışması gerektiği ile tutarlıdır. çevre ve müşterilere rekabetçi tekliflere göre bir şekilde üstün olan değer teklifleri sunabileceği yolları belirleyin. Bu yaklaşım ayrıca, pazarlamacılara, firmanın markasını da içerebilecek organizasyonel kaynakların seyreltilmesinden kaçınmak için müşteri ihtiyaçlarını belirleme ve karşılama çabalarına odaklanma gereğini ortaya koymaktadır.

Ticari Pazarlama ( Commercial Marketing)

(ayrıca kar amaçlı pazarlama veya özel sektör pazarlaması olarak da adlandırılır)

Ticari pazarlama, mal alım ve satımı yapan ve / veya hizmet sunumunda yer alan firmaların yürüttüğü pazarlama yaklaşımlarını ve bu tür firmaların amaçlarından birinin kar elde etmesini kapsamaktadır. Bu tür bir etkinliğin yaygınlığı, herhangi bir sayıda pazarlama yaklaşımına atıfta bulunarak pazarlama alanındaki birçok kişinin "ticari" terimini atlamasına neden olur. Bununla birlikte, terimin sağladığı ayrım, bu tür yaklaşımları diğer bağlamlarda (özellikle kar amacı gütmeyen veya kar amacı gütmeyen firmalar) kullanılan pazarlama yaklaşımlarıyla karşılaştırırken ve karşılaştırırken ve pazarlama yaklaşımları genel olarak iyi anlaşılmadığında yararlıdır. .

Pazarlama pratiğine aşina olmayan bireylerle iletişim kurarken, pazarlamacıların, terimin kar amacına (örneğin kâr maksimizasyonu) vurgulanmasını sağlamak için “pazarlama” kavramını tanımlarken veya tartışırken “ticari pazarlama” terimini kullanmaları yararlı olabilir. Ek olarak, pazarlamacılar, diğer bağlamlar (örneğin kar amacı gütmeyen pazarlama, sosyal pazarlama) veya bağlamlar arası karşılaştırmalar veya uygulamalar tanımlanması, değerlendirilmesi ve uygulanmasıyla ilgilenmektedirler. Kilit amacı olarak daha fazla firma karlılığına sahip olan birçok pazarlama yaklaşımının daha iyi anlaşılmasından faydalanabilir

Doğrudan Tüketiciye Pazarlama (Direct-To-Consumer Marketing)

Tüketiciye doğrudan pazarlama kapsamı geniş olmakla birlikte, tüketicilerin geleneksel olarak özellikle profesyonel kuruluşların (örneğin doktorlar) tavsiyelerine güvendiği pazarlarda faaliyet gösteren üreticiler, farkındalığı, tercihi artırmak için tüketiciye doğrudan pazarlama yöntemlerini kullanmada fayda bulabilirler. Tüketiciyi doğrudan tüketen pazarlama, bu nedenle tüketicileri, firmanın teklifleri hakkında aracılar aracılığıyla mümkün veya muhtemel olandan daha büyük ölçüde eğitebilir. Aynı zamanda, yaklaşım, etkisinin net etkisi ile ilgili yasal veya düzenleyici kurumlar tarafından gözetimi içerebilir.

Doğrudan tüketicilere doğrudan iletişim kurabilmesi için, doğrudan tüketiciye pazarlama, firmaların, tekliflerinin faydalarına ilişkin algıları ile ilgili olarak markalı tekliflerine ilişkin farkındalığı ve ilgiyi artırmalarını sağlar - aracılar aracılığıyla gerçekleştirildiğinde etkili veya kontrol edilemeyebilir. Bu bilgi daha sonra tüketicileri diğer aracı kurumlarla etkileşime girdiğinde doğrudan markalı teklifleri sormaya, tercih etmeye veya belirlemeye yönlendirebilir.

Deneysel Pazarlama (Experiential Marketing)

(ayrıca müşteri deneyimi pazarlaması veya deneyim pazarlaması olarak da bilinir)

Pazarlama, müşterilerin bir markayı veya şirketi güçlü bir şekilde hissetmesini, hissetmesini, düşünmesini, davranmasını ve ilişki kurmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Deneyimli pazarlama, şirketin markası ile müşterileri arasında duyusal açıdan zengin bir deneyim aracılığıyla duygusal bir bağ kurmaya çalışır. Pazarlama iletişimine yönelik deneyimsel pazarlama yaklaşımları, göreceli olarak yüksek düzeyde etkileşim, çok duyusal iletişim (örn. Görüş, ses, dokunma) ve tüketicilerle kişisel ilişkilendirme ve bu koşulların, tüketici. Örnek olarak, bir tarımsal firmanın, serginin birçok unsurunun firmanın ve markalarının kalitesini nasıl artırdığını gösterdiği ve tüketicilere ilettiği bir fuarda, tüketicilerin yürüyebileceği ve deneyimleyebileceği etkileşimli, çoklu ortam sergilemesi kullanımıdır. Deneyimsel pazarlamanın etkinliği, bu tür deneyimlerin bütünlüğünün, bir markanın veya firmanın özünü veya kimliğini iletme kabiliyetinden kaynaklanır ve böylece firmanın tüketici ile ilişkisini geliştirir.

Pazarlamacılar, göreceli olarak büyük ölçekli (örneğin bir tema parkındaki yürüyüş yolu markalı köşk) veya küçük ölçekte (örneğin şirketin markası için küçük bir seyahat sergileme) deneyimsel pazarlama yaklaşımları geliştirebilir ve uygulayabilir. Ayrıca, firmanın birincil pazarlama metodolojisi olabilir veya tamamlayıcı metodolojilerinden biri olabilir. Deneyimsel bir pazarlama fırsatının geliştirilme ve tüketicilere sunulma şeklinden bağımsız olarak, yaklaşım, pazarlamacılara, tüketicilere geleneksel pazarlama medyası (örneğin televizyonlar veya televizyonlar tarafından sağlananlara göre çok daha bütünsel) bir şekilde iletişim kurma ve bunları dahil etme fırsatı verir.

Kültürlerarası Pazarlama (Cross-Cultural Marketing)

Kültürlerarası pazarlamanın vurgusu, kültürler arası farklılıkları çoklu boyutlar (örneğin inançlar, tutumlar, satın alma davranışları) boyunca anlamak ve açıklamak ve böyle bir bilgiyi bir kuruluşun pazarlama hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak etkili pazarlama stratejileri, yöntemleri ve taktikleri geliştirmek için kullanmak üzerinedir. Kültürlerarası pazarlamanın, uluslararası pazarlamayla (uluslararası pazarlamaya bakınız) büyük ölçüde ortak olmasına rağmen, önemli geniş açılardan farklılık gösteren pazarları ve / veya köprü pazarlarını vurgulamakla birlikte, kültürlerarası pazarlamanın tek bir yerel pazarda veya ülke pazarında da gerçekleştirilebileceği çoklu kültürler var. Bununla birlikte, ulusal sınırlar boyunca pek çok kültürlerarası farklılık mevcuttur. Aynı zamanda, çok kültürlü pazarlamanın kültürel farklılıkları anlamaya yönelik pazarlama vurgusu ile benzerlikleri vardır.

Kültürel sınırları aşmayı hedefleyen firmaların pazarlamacıları, kültürel farklılıkların değerlendirilebileceği birçok boyutun daha iyi anlaşılmasından yararlanabilir. Kültürel benzerlikler ve farklılık bilgisi bu nedenle pazarlamacının, firmanın hedef pazarlarının kültürel özellikleriyle daha yakından uyumlu olan etkili pazarlama yöntemleri (örneğin araştırma araçları, iletişim stratejileri, dağıtım kanalları) geliştirmesini sağlayabilir.