Antimarketing
Bazı bireylerin ve kuruluşların bir pazar önleme görüşünü benimsemelerinin olası nedenleri arasında, pazarlama yaklaşımının kısa veya uzun vadede hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmakta nasıl bir fayda sağlayacağını görmemeleridir. Bireylerde veya organizasyonlarda bu tür inançların nasıl, neden ve ne ölçüde geliştirildiğini anlamak, pazarlama uygulamalarının ve ilkelerinin hem elde edilmesinde hem de bireysel olarak veya kurumsal olarak tanınmasının kolaylaşmasını amaçlayan stratejilerin, programların ve uygulamaların geliştirilmesinin ilk adımıdır.
Görünüşe göre sağlam bir pazarlama yaklaşımının pozitif değere sahip olduğu inancı, kurumsal pazarlama stratejileri geliştirirken ve uygularken pazarlamacılar tarafından varsayılmamalıdır. Pazarlama yaklaşımı konusunda hevesli olmamaktan ziyade, bazı bireyler ve kuruluşlar, pazarlama yaklaşımının yararlı olabileceği görüşünün tamamen reddedilmesini sağlayan davranışlar sergileyebilecek kadar ileri gidebilirler. Bir iç pazarlama yaklaşımını benimsemek, bir pazarlamacının, belirli pazarlama stratejilerinin veya uygulamalarının iç organizasyonel görüşlerini etkilemeye çalışmasının yanı sıra, herhangi bir belirli pazarlama yaklaşımının değerini takdir etmesini teşvik etmenin bir yoludur.
Blog Pazarlaması (Blog Marketing)
Bir web sitesinin kullanılması yoluyla pazarlama, öncelikle kişisel ya da profesyonel gözlemlerden ve günlük ya da günlük biçiminde oluşur.
Sık güncellenen kişisel veya mesleki gözlemlerden oluşan web siteleri olan web günlükleri için kısa olan bloglar, bireyler veya kuruluşlar tarafından pazarlama amacıyla kullanılabilir. Bir yazarın blogunun tipik olarak gayrı resmi günlük stili, okuyucularına daha cilalı veya profesyonelce hazırlanmış pazarlama iletişimi materyali ve medyası yoluyla elde edilmesi biraz daha zor olabilecek bir güven, dürüstlük, güvenilirlik veya nesnellik duygusu verebilir.
Pazarlamacılar, fikirlerin, nedenlerin, ürünlerin, hizmetlerin, markaların ve organizasyonların pazarlanmasında blogların artan gücünü bilmelidir. Pazarlamacılar, genel kamuoyu ile etkin bir şekilde iletişim kurmak için (veya en azından blog yazarının web sitesini keşfedenlerle iletişim kurmak için) kuruluşun içinden çıkan blogları kullanabilirken, pazarlamacılar bağımsız blogcuların sayısının ve gücünün farkında olmalı ve bunları öğrenmelidir. 'Okuyucunun görüşünü veya pazarlamacının organizasyonuyla ilgili olabilecek zamanında meseleler hakkındaki bilgiyi bilgilendiren, ikna eden veya en azından kısmen etkileyen bloglar firma için önem arz etmektedir.
Karşılaştırmalı Pazarlama (Comparative Marketing)
Farklı ulusların pazarlama sistemlerinin nasıl ve neden performans gösterdiğini ve etkileşime geçtiğini anlamaya odaklanan pazarlama yaklaşımıdır.
Karşılaştırmalı pazarlama, ulusal pazarlama sistemleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların sistematik bir şekilde incelenmesini gerektirir. Bu nedenle, alan açıkça uluslararası ve küresel pazarlama bağlamlarında faaliyet gösteren firmalar içindeki pazarlama stratejistleri ve yöneticileri ile ilgilidir. Alandaki araştırmanın vurgusu, genellikle uluslararası faaliyet gösteren bir işletmede yapılanlardan çok daha geniştir, ancak alan, ulusal pazarlama sistemi arasındaki benzerliklerin ve zaman, alan ve sanayi sektörünün inşaat amaçlı farklılıklar üzerindeki çalışmalarını vurgulamaktadır. Bu nedenle karşılaştırmalı pazarlama, farklı kurumların pazarlama sistemlerinin daha iyi anlaşılması ve açıklanması ve kamu tüketimine yönelik malların tedariki için etkileşimin nasıl yapıldığının daha iyi anlaşılması ve açıklanması olan pazarlama kurumları ve ilgili pazarlama faaliyetlerinden tüketici davranışlarına kadar olan alanlarla ilgili araştırmaları kapsar. Karşılaştırmalı pazarlama sistemlerinin incelenmesi için metodolojiler kurumsal analizin yöntemini içerir.
Küresel ve uluslararası pazarlama konularında daha derin bir teorik ve kavramsal anlayış arayan pazarlamacılar, alanın geniş araştırma vurgusu neticesinde karşılaştırmalı pazarlamanın daha iyi anlaşılmasından açıkça faydalanabilirler. Alan çok sayıda araştırma metodolojisinden ve teorik bakış açılarından oluşsa da, alan hakkında daha fazla bilgi, pazarlamacılara ulusal pazarlama sistemi benzerliklerinin belirli unsurlarına ve dağıtım (örneğin toptan satış, perakende satış) veya ekonomik gelişmedir.
Farklılaştırılmış Pazarlama (Differentiated Marketing)
(ayrıca bölümlenmiş pazarlama veya seçici pazarlama olarak da bilinir)
İki veya daha fazla tüketici grubuna odaklanmanın ve her biri için farklı bir pazarlama yaklaşımının kullanılmasının stratejik yaklaşımı.
Farklılaştırılmış pazarlamanın kapsamı, farklı tüketici grupları için farklı perakende yaklaşımlarının kullanılmasından farklı ürün veya hizmet tekliflerinin sağlanmasına kadar uzanmaktadır. Farklılaştırılmış pazarlamanın amacı, takip edilen her bir segmentte güçlü bir rekabet pozisyonu elde etmektir, burada net sonuç, pazardaki tüm segmentlere ulaşan farklılaşmamış bir pazarlama yaklaşımı ile elde edilebilecek performansla ilgili olarak üstün bireysel ve toplu performanstır. Bununla birlikte, böyle bir yaklaşım, farklı pazarlama planlarına göre daha yüksek pazarlama maliyetleriyle sonuçlanmaktadır, çünkü her segment için farklı pazarlama planları ve stratejileri geliştirme ve uygulama ihtiyacı vardır.
Pek çok firma, özellikle büyük tüketici ürünleri firmaları, özenle tanımlanmış müşteri segmentlerine birden fazla ürün veya hizmet sunarak farklı bir pazarlama yaklaşımı kullanmaktadır; zira bir giyim imalatçısı ve perakendeci, her biri için belirli bir ürüne daha fazla çağrı yapmak için çeşitli perakende mağaza formatlarını kullanmaktadır. Müşteri segmenti. Ancak, nihayetinde, bir firmanın farklılaştırılmış pazarlamaya verdiği göreceli vurgu, farklılaşmamış bir pazarlama yaklaşımıyla ilgili satışları artırma potansiyeline karşı geliştirme ve uygulama maliyetlerinin öngörülmesine bağlı olmalıdır.
Etik Pazarlama (Ethical Marketing)
(ayrıca sorumlu pazarlama veya sosyo pazarlama) olarak da adlandırılır.
Pazarlama ahlaki olarak kabul edilebilir davranış standartlarına uygunluk ile ilgilidir.
Pazarlama, uygulamalarını düzenleyen yasalara ve düzenlemelere uygun olsa da, yasalar dahilindeki bazı pazarlama uygulamaları etik açıdan şüpheli olabilir. Bu tür uygulamalara örnek olarak “karışıklık pazarlaması ve “düşük toplar tekniğinin” kullanımı verilebilir. Dolayısıyla etik pazarlama, etik pazarlama kararlarını almak ve uygulamakla ilgilidir. Pazarlama kararlarını etkileyen pazarlamacıların değerleri, tutumları ve inançları, pazarlamacı firmanın kültürü, firma içindeki karar verme süreçleri, karar kriterleri, pazarlama kararlarının kendisi, pazarlama kararlarıyla ilgili eylemler ve sonuçları; Pazarlama faaliyetlerinin sonuçları, basit yasallıklardan birinin aksine etik açıdan değerlendirilebilir.
Pazarlama uygulaması birçok etik kararı içerir. Tüketiciler, bir firmanın teklifini olumlu bir ışıkta sunan birçok pazarlama uygulamasına hoşgörülü olsa da (ya da görmekten istifa etse de) (örn. Eti gösteren ancak yağı gizleyen pastırma için paketleme), etik pazarlama bu tür uygulamaların ve diğerlerinin daha fazla incelemeden yararlanabileceğini kabul eder.