Bağlı Pazarlama (Affiliate Marketing)

(ayrıca tavsiye pazarlama, çoktan çoğa pazarlama, iş ortağı pazarlama, performansa göre pazarlama, performansa dayalı pazarlama veya gelir paylaşımı pazarlaması olarak da adlandırılır.)

Bağlı kuruluş pazarlaması, bir ödeme performansı performansı yaklaşımına dayanan bir pazarlama şeklidir. Yaklaşım çoğu zaman karmaşık bir izleme, izleme ve ödemeler süreci içermekle birlikte, bu süreç artık bağlı kuruluş pazarlaması yapmak isteyen firmalara bu tür destek hizmetleri sunan birçok kuruluşun sonucu olarak kolaylaştı. Özellikle Web tabanlı işletmeler arasında, tazminatın tıklama başına ödeme, satış başına ödeme veya satış başına ödeme temelinde olabileceği giderek yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Örneğin, reklam içeren web sitelerine sahip birçok kuruluş, tıklama başına ödeme pazarlaması kullanır; bu, bir reklamverenin, bağlı kuruluşların, web sitelerinin ziyaretçilerini, reklamverenin web sitesine götüren bir reklamı tıklama sayısını esas alarak telafi ettiği durumdur.

Bağlı kuruluş pazarlaması, firmaya, elde ettiği sonuçların karşılığını ödeyeceği şekilde tekliflerini tanıtmak için nispeten etkin bir yol sunar. Pek çok pazarlamacı bağlı kuruluş pazarlamasını e-ticarette giderek daha yaygın hale gelecek bir yaklaşım olarak gördüğü için, pazarlamacılar, yaklaşımın potansiyel müşterileri maliyet etkin biçimde etkin bir şekilde sergilemenin aracı olarak stratejik olarak nasıl değerlendirebileceği konusunda daha fazla bir anlayışa sahip olabilirler.

Çizgi Altı Pazarlama (Below-the-Line  Marketing)

Geleneksel olarak komisyonsuz veya sabit bir ücret karşılığında, esas olarak kitle iletişim reklamlarını hariç tutan reklam ajansları tarafından ücretlendirilen bir faaliyet içeren pazarlama...

Pazarlamadaki çizgi altı faaliyetler genellikle, bir firmanın bir reklam ajansını kullanımında, genellikle reklam ajansı tarafından talep edilen hiçbir komisyonun olmadığı, kitle iletişim araçlarının kullanımını içermeyen tanıtım biçimlerini kullanan pazarlama uygulamalarını ifade eder. ve dolayısıyla, gider genellikle reklam ajansının firmaya olan faturasında 'çizginin altında' görünür. Çizginin altındaki pazarlama etkinliği, "abovethe-line" pazarlama etkinliği ile karşılaştırılabilir; bu, genellikle bir reklam ajansının, bir firmadan televizyon, gazete ve radyo gibi kitle iletişim araçlarındaki reklam yerleşimlerine dayanan bir komisyon talep edeceği durumdur. Çevrimiçi pazarlama, hem çevrimiçi hem de online pazarlamayı kullanan bir pazarlama yaklaşımını ifade eder. Çizgi altı reklam, satış promosyonları (örneğin primler, fiyat indirimleri, gösterimler ve ilgili satış noktası faaliyeti), doğrudan pazarlama, halkla ilişkiler faaliyeti, sponsorluk vb. Dahil olmak üzere herhangi bir kitlesel medya tanıtımının kullanılmamasını içerebilir.

Firmalar, pek çok nedenden ötürü, çizgi altı pazarlama faaliyetlerinin kullanımını vurgulayabilir. Örneğin, tütün endüstrisinde, bu tür bir faaliyet, sektördeki firmaların, yoğun şekilde düzenlenmiş kitle iletişim reklamcılığına kıyasla, düzenleyicilerden daha az inceleme yapan pazarlama yapabilmelerini sağlamıştır. Çevrimiçi pazarlama aktivitesi, kitle iletişim reklamcılığının göreceli olarak daha darmadağın ortamının aksine, hedef pazarla iletişim kurma çabalarında daha az karmaşık bir iletişim ortamıyla karşılaşmak için bazı uygulayıcıları tarafından da değerlendirilmektedir.

Pazarlamacılar, çizgi altı pazarlama yaklaşımlarının potansiyel faydalarını ve maliyetlerini değerlendirebilecek bir konumda olmak için tüketici satın alma davranışına ek olarak rekabetçi ve düzenleyici ortamlarını dikkatle anlamaya çalışmalıdır. Reklam karmaşasıyla dolu bir pazarda, örneğin, çizgi altı pazarlama çabaları potansiyel olarak daha maliyet etkin olabilir ve pazarlamacıya, kitlesel medya yaklaşımlarına kıyasla daha sofistike pazarlama yaklaşımlarını kullanma fırsatları sunar. Diğer durumlarda, çizgi altı ve çizgi üstü yaklaşımların seçici entegrasyonunu içeren bir pazarlama stratejisi, çizgi altı çizgi yaklaşımlarına dayananlardan daha faydalı olabilir.

 

Nedene Bağlı Pazarlama (Cause-Related Marketing)

(ayrıca neden pazarlama veya sosyal neden pazarlama olarak da adlandırılır)

Bir kuruluşun kendisini halka açık bir şekilde belirli bir nedenle ilişkilendirdiği, zamanın, paranın veya uzmanlığın bağışını içerebilecek bir etkinlikle kendisine destek veren bir pazarlama yaklaşımıdır

Sebebi ile ilgili pazarlama en geniş anlamıyla, bir firmanın pazarlama stratejisinin kurumsal hayırseverlikle aynı doğrultuda olduğu zamandır. Uygulama düzeyinde, yaklaşım, kar amacı gütmeyen bir organizasyonla birlikte, kendi kaynaklarının bir kısmıyla veya belirli bir değerin kamuya açıklanmasına veya ticarileştirilmesine izin verilmesi karşılığında gelirlerinin bir kısmının belirli bir sebebini destekleyen bir firmayı içerir. Firmalar mevcut veya potansiyel müşteriler arasında kendisinin veya ürünlerinin veya markalarının imajını geliştirmek için bu yaklaşımı kullanabilir.

Pazarlamacılar, nedenlerle ilgili pazarlamayı, şirket içi hayırseverlikten tamamen ticari kazanım arayışına kadar birçok şekilde kullanabilirler. Bir sponsorluk anlaşmasına daha açık bir şekilde yaklaşmanın aksine, nedenlerle ilgili pazarlama, kuruluşun kurumsal filantropiyi daha fazla kanıtladığı şeklinde algılanmasını sağlar. Bu nedenle, yaklaşımın yararı göz önüne alındığında, pazarlamacılar, bir nedenle ilişkilendirmenin hem kurum içinde hem de dışarıda bulunan paydaşlara ne derece ve ne kadar çekici gelebileceğini anlamaya çalışmalıdır.

Veritabanı Pazarlaması (Database Marketing)

Müşterilerin veritabanlarının ve profillerinin bir firmanın pazarlama çabalarının bir parçası olarak kullanılmaya başlandığı özel bir doğrudan pazarlama şeklidir.

Veri tabanı pazarlaması sıklıkla esnek ve verimli bilgi teknolojilerinden yararlanır ve kişiselleştirme için kullanılması, pazarlamacıların müşterileri daha geleneksel pazarlama yaklaşımlarına göre daha etkin bir şekilde hedeflemelerini sağlayabilir. Veri tabanı pazarlamasının temel bir unsuru, pazarlamacı için yararlı olan bilgileri elde etmek için müşteri verilerinin analizidir; bu, müşterileri, satın alma sıklığı, durgunluk veya miktar gibi satın alma davranışlarına göre bölümlere ayırmayı ve böylece pazarlamacının, bu tür davranışlarla daha yakından uyumludur

Çeşitli bilgi teknolojilerindeki gelişmeler veritabanı pazarlamasını pazarlamacılar için giderek daha cazip bir yaklaşım haline getirmektedir. Yine de, bu çaba yalnızca müşteri verilerinin analizlerinin kişiselleştirilmiş veya diğer (örneğin doğrudan) pazarlama uygulamalarının geliştirilmesini ve uygulanmasını etkilediği ölçüde etkili olabilir. Bu tür bir yaklaşımdan potansiyel olarak kazanç elde edilebilse de, veritabanı pazarlamacıları ayrıca şirket uygulamalarının, firmanın yasal ve düzenleyici ortamları tarafından müşteri verilerinin uygun kullanımı ve saklanmasıyla ilgili kısıtlamalara uymasını sağlamalıdır.

Girişimcilik Pazarlaması  (Entrepreneurial Marketing)

Küçük ve orta ölçekli işletmelere uyarlanan ve özellikle girişimcinin firmanın pazarlama faaliyetlerinde önemli bir rolü olduğu yerlerde pazarlama...

Genel anlamda, girişimcilik pazarlaması, girişimcilik ve pazarlama perspektiflerinin en iyisini, örneğin; girişimciliğin fırsat belirleme ve pazarlamanın değer yaratma vurgusu üzerinde durması. Bu nedenle, girişimcilik pazarlaması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kaynak kısıtlı yapısını kabul eden ve ek olarak, hem pazarlama hem de girişimcilik başarısında girişimcinin rolüne odaklanan, pazarlama yaklaşımlarını vurgular. Örneğin, girişimcilik pazarlaması, bu tür firmalara, daha büyük firmalarınkine kıyasla daha yaratıcı ve daha az karmaşık pazarlama yaklaşımları izlemenin gerekliliğinin farkındadır. Böyle bir bağlamda, girişimcilik pazarlamasının odaklandığı alanlardan biri, bir firmanın diğer firmalarla olan ilişkilerinin, pazarlama hedeflerinin gerçekleştirilmesinde ve gerçekleştirilmesinde kısmen kaynak kısıtlamalarının üstesinden gelmesini sağladığı pazarlama ağlarıdır.

Küçük ve orta ölçekli firmaların karşılaştığı kısıtlamalarla ilgilenen pazarlamacılar ve bu tür firmalarda girişimcilere sağlanan fırsatlar, girişimcilik pazarlamasının kapsamı ve uygulama alanlarının daha derin bir şekilde anlaşılmasından faydalanabilir.