Bosch’un kurucusu kimdir?-Alp dağlarından dünyaya yayılan bir efsane

Alman asıllı bir dünya devi olan Bosch’un kuruluş hikayesi; yeterli bir eğitimle azmin ve çalışkanlığın birleşmesi durumunda neler yapılabileceğinin en güzel kanıtıdır.

Birçok ev eşyası ile günlük hayatımıza yerleşmiş olan bu markanın hikayesi; Alplerde bulunan bir dağ kasabası olan Albeck’te Robert Bosch’un dünyaya gelmesi ile başlar.

1861’de doğduğunda halihazırda 10 tane büyük kardeşi bulunan Robert’tan sonra bir kardeş daha doğmuştur. Yani; babası çiftçi olan Robert Bosch; 12 kardeşin içinde, geçim sıkıntısının boğaza kadar hissedildiği bir ortamda büyümüştür.


Buna rağmen Bosch ailesinin sosyo-ekonomik konumu; döneminin ortalamasının üzerinde sayılırdı. Babalarının çalışkan bir çiftçi olmasının yanı sıra mason olması da şüphesiz ki bu durumda etkili olmuştur.

Fakat bolca para kazanmasına rağmen Robert Bosch’un babası dar ufukluluk yapmamış ve çocuklarının eğitimine kendi hayatından bile çok önem vermiştir. Robert Bosch ise babasının bu fedakarlığının karşılığını fazlasıyla ödemiştir.

Eğitimine büyüdüğü yörede bulunan Ulm Realschule isimli bir teknik okulda başlayan Rober Bosch; çıraklık eğitimini de tamamladıktan sonra Almanya’da kariyerine başlayarak iş hayatında pişmiştir. (Çıraklık; staja benzer bir şekilde o dönemin Almanyasında uygulanan bir eğitim yöntemi idi.)

Daha sonra ABD’de Thomas Edison’un yanı ve İngiltere’de Siemens şubesi gibi geleceği açısından son derece faydalı yerlerde toplam 7 yıl çalışan Bosch; 1886’da ise kendi işini kurmuştur.

Stuttgart’ta “Hassas Mekanik ve Elektroteknik Atölyesi” kurmakla başlayan bu macera; 1887 yılında icat ettiği bir manyeto-ateşleme cihazı ile parlamış ve Bosch isminin yükselişi başlamıştır.

1913 yılına gelindiğinde Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya’da çoktan şubelerini açmış olan Bosch; başarılı ve zengin olmasının yanı sıra yüksek insanlık bilinci taşıyan biriydi. Kendisiyle aynı yollardan geçen ve bir şekilde zengin olan birçok sonradan görmenin aksine; Almanya’da mesleki ve teknik eğitim için sayısız hayır işinde bulunmuş; Stuttgart’ta bir hastane açmıştır. Hatta; sekiz saatlik iş günü kuralını uygulayan ilk Alman sanayicilerden biri olmuştur.

Ömrünün son çeyreğinde politikaya da atılarak çalışmalarını genişleten Bosch; hobi olarak avcılığı ve babasından gördüğü meslek olan çiftçiliği hiçbir zaman bırakmamıştır.

Bu dopdolu ve her saniyesi verimli hayattan sonra Bosch; 1942 yılında vefat etmiştir.