Daha etkili düşünebilmek ve daha iyi öğrenebilmek ister miydiniz? Kim istemez değil mi peki bir insan için çok önemli olan bu organın kapasitesini arttırmak için neler yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
Beynimiz o kadar muhteşem bir organ ki ömür boyunca bir saniyede onlarca bilgi alsa dahi dolum noktasına ulaşmıyor ve hatta 1 dakikalık sürede insan beyninde 100.000 ile 1.000.000 arasında elektro- kimyasal reaksiyon oluşmakta. Bunun yanısıra beynin nörolojik sisteminin iletişim ağı içindeki toplam ilişki sayısı son derece astronomiktir bir sayıdır; bu sayı bilinen evrendeki parçacık sayısından daha fazladır.
Beyni ciddi bir şekilde inceleyen nörologlar bile onun gerçek sınırlarını, hatta hangi tür beynin daha güçlü olduğunu bile belirleyememektedirler.
İnsanlar düşündükçe beyindeki nöronlar arasında bağlar güçleniyor yeni bağlar oluşuyor ve insan hafızası kuvvetleniyor. Öte yandan kitap okumak, bulmaca çözmek, yeni bir dil öğrenmek, kelime üretmek ve hatta örgü örmek hafızayı kuvvetlendiren beyin egzersizleri arasında.. Beynini az kullananların ise nöronlar arası bağları azaldığı için hafızaları da zayıflıyor.
Beyin kapasitenizi arttırmak istiyorsanız uzmanların şu önerilerine kulak verin:
Yaşınızı kesinlikle sorun etmeyin; “akıl yaş değil baştadır” atasözünü düstur edinin.
Beyindeki bellek deposunu artırmanız için yeni yeni konular ve yeni diller öğrenmek için bir kursa başlayabilirsiniz.
Zihinsel katılığınızı yenmeniz, önyargılarınızdan kurtulmanız çok önemli. Bakış açınızı esnetin.
Konuştuğunuz dilin inceliklerini öğrenin, onu anlamaya çalışın ve anlatın,
Kelime haznenizi geliştirin; hep aynı kelimelerle konuşmak sıkıcı olabildiği gibi beyninizi de geliştirmiyor. Bunun için bol bol kitap okumak adına zaman yaratın kendinize ve hep aynı tür kitaplar okumayı bırakın.
Duygularınızı, hislerinizi es geçmeyin, onlara güvenin.
Kendiniz için ölçüm aracınız olsun. İstikrarlı olun.
Daha önce katılmadığınız sosyal etkinlikler içerisinde bulunun.
Yeni bir dil öğrenmeye başlayın..
Beynimiz yaşlandıkça düşüşe geçer diye korkuyoruz fakat Profesör Mark Rosenzweig, bu tezi reddediyor ve şöyle diyor: “Beyin uyarıldığı takdirde yaşınız kaç olursa olsun beyninizde bulunan nöron bağlantıları sayısı artacaktır.” Rosenzweig ayrıca; Picasso’nun en iyi eserlerini doksanlı yaşlara geldiğinde verdiğini, ünlü besteci Haydn’ın ise hayatının son yıllarında en güzel bestelerinden bazılarını yazdığını belirtiyor.
Beyninizi iyi besleyin ve ona iyi bakın.. Cildinize, kılık kıyafetinize verdiğimiz önemi neden ondan sakınalım ki?
Ve hayalgücü; tarih boyunca tüm büyük beyinler, dehalarının temelinde yaratıcı hayal güçlerini kullanmışlardır. Yaşadığımız çağda son zamanlarda hayal gücümüzü kullanmayı engelleyecek birçok teknolojik aletle karşı karşıyayız hayal gücünüzü geliştirmek için teknoloji detoksu yapmayı ihmal etmeyin.
Öte yandan beyninizin sizin için iyi çalışmasının tekniği olumlu düşünmekten de geçmektedir, bardağın her zaman boş tarafına değil dolu tarafına da bakın.
Son olarak kendinizi başarmamak üzerine programlamayın, başarmak için programlayın..