23 Nisan 1920’de meclis açıldığında memleketin önemli bir kısmı işgal altında idi. İstanbul’da da bir hükümet bulunmasına rağmen Türk milletinin kurtuluşu için herhangi bir heyecan ve çalışma içerisinde bulunamıyordu. Atatürk Ulusal Egemenlik anlayışını yerleştirebileceği saltanattan uzak bir yönetim hayal ediyordu ve bunun için mutlaka bir meclisin çalışıyor olmasının mecbur olduğunu biliyordu. Eğer düşman ile disiplinli bir mücadele verilecekse bunun tek bir kişinin aldığı kararlar ile değil bir meclis çatısı altında alınabileceğini de biliyordu.
22 Nisan 1920’de yapılan çağrı ile 23 Nisan 1920 günü saat 14.00’de merasimle ve dualarla Meclis açıldı. İlk Meclis İstanbul’dan gelen 90’ın üzerindeki mebusa ilave olarak, 125 devlet memuru, 53 asker, 53 din adamı ve çeşitli sayıda tüccar, çiftçi ve hukukçudan oluşan kadrosuyla çalışmalarına başladı. Mustafa Kemal (Atatürk) 24 Nisan 1920’de Meclis Başkanı seçildi.
Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı ulusal bir bayram olarak ilan ederken bu bayramı geleceğin teminatı olan çocuklara armağan etmiştir. Gerçek yeni türkiye sadece ve sadece tam bağımsızlık ve bağnazlıktan uzak bilimin ışığında kurulabileceği için geleceğin büyükleri bugünün çocuklarına büyük görev düşmektedir. Tabii bugünün çocuklarını eğiten büyüklere de aynı şekilde büyük bir görev düşmektedir. Bunun bilinci ile yepyeni bir toplum yaratmak için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı belki de en önemli ulusal bayramımız olarak büyük bir coşku ile kutlanmalıdır