Dijital pazarlamada bir yıl çok uzun bir süre sayılabilir. Değişen trend’ler, kullanıcı alışkanlıkları, uygulamalar ve rakipler yıl içinde o kadar çok değişiyor ki, sektörde ayakta kalmak isteyen herkes bu değişimleri takip etmek ve ayak uydurmak zorunda kalıyor. Zaten değişime ayak uydurmaya diretenler de sektörden hızlıca siliniyor.

 

Sesli aramalardan gelen trafiği kaçırmayın!

Sesli aramalar günden güne artıyor. Akıllı ev ürünleri ve bluetooth kulaklıkların yaygınlaşmasının yanında Siri, Google Asistan, Alexa, Cortana, Ceyd-A (Yerli sesli asistanımız) gibi sesli arama-asistan uygulamalarının da gelişmesiyle beraber sesli aramalar her gün daha çok kullanılmaya başlıyor. Bu gelişen kullanıcı alışkanlıklarıyla beraber; Google, sıralama algoritmasında sesli arama optimizasyonunu gerçekleştirmiş websitelerini daha üst sıralarda tutuyor.

Zenginleştirilmiş ve yapılandırılmış veriyi websitenize trafik çekmek için kullanın

Snippet’ler Google’da kullanıcıların aradıklarını bir websitesine girmeden bulmalarını sağlayan yeni bir Google özelliği. Rich Snippet’ler Google’da 0. sırada yer alır yani reklamların ve 1. sırada çıkan sitelerin üstündedir. Snippetler onlarca farklı şekilde video olarak, tablo olarak ya da bir kutucuk olarak gözükebilir. Kullanıcının aradığı bilgiyi direkt olarak Google sayfası üzerinde gösterir ve aramada Snippet olarak çıkan sayfa SERP’te 1. sırada olan sayfadan daha çok trafik alabilir ya da o Google aramasında hiç websitesi trafiği gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle websiteniz için yapılandırılmış veriler kullanarak, websitenizi optimize etmek elde edeceğiniz organik trafiği artırmanıza yardımcı olabilir.

 

Video içeriğin önemini unutmayın!

Video içerikler görsel içeriklere göre daha fazla etkileşim sağlıyor. Sosyal medya hesaplarınızda, post ya da story olarak görsel yerine video paylaşmak akılda kalıcılığınızı ve etkileşim sayılarınızı oldukça artıracaktır. Bununla ilgili yükselen yeni bir kavram da video pazarlaması. İçerik pazarlaması yapar gibi video içerikler üreterek marka bilinirliğini artırabilir veya ürün satışlarınızı yükseltebilirsiniz.

Ayrıca video içerikle verilen reklamların görsellere oranla %46 daha yüksek dönüşüm oranına sahip olduğunu;

Ve video içerikli e-posta kampanyalarının %90 daha fazla tıklanma oranına sahip olduğunu unutmayın.

 

2020’de Yeni oyunculara kayıtsız kalmayın!

Google ve Çin hükümeti arasında gerçekleşen anlaşmazlıkla beraber piyasaya yeni bir oyuncu giriyor. Huawei 2020 yılının içerisinde Harmony OS isimli yeni işletim sistemini yayına almayı planlıyor. 2019 sonu itibariyle mobil telefon pazar payının %10’una sahip Huawei, günden güne pazar payını artırmaya hızla devam ediyor. Huawei’nin yeni işletim sistemi olan Harmony OS’u mobil dünyada iş yaparken hesaba katmak ve bu sistemi kullanan kişilere yönelik pazarlama yaparken yeni araçlar ve stratejiler geliştirilmesi kampanyanın daha başarılı hale getirilmesi adına önemli.

Mobilin gücünü kendi lehinize kullanın.

Mobil uygulamalar, mobil sitelerden daha çok tercih ediliyor.

Websitelerine mobil cihazlardan erişim sayıları hala artış trendinde. Ancak masaüstü cihazlarda en çok tercih edilen websiteleri ile mobil tarayıcılarda en çok ziyaret edilen websiteleri oldukça farklı. Bunun sebebini masaüstü tarayıcılardan en çok ziyaret alan ilk 3 websitesine baktığımızda anlayabiliyoruz.

 

Google

Youtube

Facebook

Bu 3 websitesinin de mobil uygulaması en sık kullanılan mobil uygulamalardan. Yani kullanıcılar mobilde stabil çalışan bir uygulamayı, mobil websitesine göre daha çok tercih ediyorlar. Bu nedenle, mobil uyumlu bir websitesine sahip olmak önemli ancak websitesinin bir mobil uygulamaya sahip olması daha fazla kullanıcıya hitap edebilme imkanı sağlayabillir.

 

İçerik Üretin, İçerikle Pazarlayın!

İçerik pazarlaması bir zamanlar oldukça revaçtayken şu anda eskisine göre çok daha az konuşuluyor. Geçmişte içerik üretmenin amacı bir ürün veya hizmeti pazarlamaktan öteye çok geçmiyordu. Ancak şu anda başarılı markaların büyük çoğunluğu markalarını pazarlamak için içerik pazarlamasını kullanıyor.

2019’da yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %82’si hakkında blog yazıları okudukları veya hakkında videolar izledikleri markaları daha çok hatırlıyorlar.

Eğer yoksa bugün siz de markanız için içerik oluşturmaya başlayın, bu içerikler size direkt olarak ürün satışı getirmese de marka bilinirliği olarak geri dönecektir.

 

Veri Üretin, Analiz Edin, Kendinizi Geliştirin

Dijital dünyada artık yeni meslekler ve yeni title’lar karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz Data Mining yani Veri Madenciliği de gelecekte en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden olacak diye söyleniyor. Peki neden?

Dijital dünyada veri üretmek çok kolay. Zor olansa bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarabilmek. Hangi sektörde olursanız olun, tüketicilerinizin ve kullanıcılarınızın hareketlerini analiz etmek ve bu analizleri kullanarak doğru aksiyonları almak markanızı ve ürününüzü güçlendirecektir.

Dijital dünyayla beraber kurulan yeni girişimlerin, geleneksel kurumsal firmalardan daha fazla etkili olabilmesinin sebeplerinden birisi de ellerindeki verileri doğru analiz edip, kullanıcıya yönelik geliştirmeleri hızlıca gerçekleştirmeleridir.

Facebook ve Instagram gibi yeni sosyal medya mecralarının da bu kadar hızlı şekilde hayatımıza girip vazgeçilmez olmaları da kullanıcılarını doğru analiz etmesinden ve kendilerini hızlı şekilde güncellemelerinden kaynaklanıyor. Bu mecraların da bu kadar sık şekilde yeni özellikler ve yeni tasarımlar getirmesi de bu analizin sonucunda aldıkları aksiyonlardan kaynaklı.